Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Saher Torta recept sa slikom

Saher TortaSastojci
Za biskvit:

6 jaja12 dag maslaca15 dag čokolade za kuhanje15 dag šećera15 dag brašna1 vrećica praška za pecivoZa namakanje biskvita:
0,5 dl mlijeka2 žlice rumaZa nadjev:
30 dag marmelade od marelice2 žlice vode1 žlica rumaZa glazuru:
20 dag čokolade za kuhanje3 žlice mlijeka10 dag maslacaPriprema
Biskvit:

Pjenasto umutite maslac sa secerom. Rastopite cokoladu na laganoj temperaturi stednjaka.
Jos vrucu cokoladu dodajte umucenom maslacu. Dodajte jedan po jedan zumanjak i neprekidno
mijesajte dok ne dobijete jednolicnu smjesu. Umutite cvrsti snijeg od bjelanjaka. Mijesajuci
drvenom zlicom, lagano umijesajte u smjesu od zumanjaka naizmjenicno snijeg od bjelanjaka
i brasno u koje ste umijesali prasak za pecivo. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Oblik za tortu
oblozite masnim papirom. Izlijte smjesu za biskvit u oblik. Pecite na temperaturi od 180°C oko
1 sat. Jos vruc biskvit iskrenite iz oblika i odstranite masni papir. Ostavite neka se ohladi.
Nadjev:
Pomijesajte marmelad…

Torta Krem Ananas

Torta Krem Ananas
Sastojci
Za biskvit I:

5 jaja25 dag šećera30 dag brašna1 dl mlijekana vrh noža soli1 dl ulja1 vrećica vanilin šećeranaribana korica od 1 limuna0,3 dl rum-punca ili nekog drugog likera1 vrećica praška za pecivoZa kremu:
50 dag maslaca40 dag šećera uprahu20 dag gustina1 L mlijeka (+ 2 dl za razmutiti gustin)1 vrećica vanilin šećera1 kg ananasa iz konzervesok od 2 narančesok od 2 limunaZa ukrašavanje:
komadići ananasa5 dl slatkog vrhnjaZa biskvit II:
5 jaja25 dag šećera30 dag brašna1 dl mlijekana vrh noža soli1 dl ulja1 vrećica vanilin šećeranaribana korica od 1 limuna0,3 dl rum-punča ili nekog drugog likera1 vrećica praška za pecivo10 dag čokolade u prahuPriprema
Biskvit I:

Odvojite bjelanjke od zumanjaka. Bjelanjke mutite dok ne dobijete cvrsti snijeg. Dodajte im
secer. Neprestano mutite i postupno dodajte jedan po jedan zumanjak. Postupak je ovakav da
se biskvit ne bi previse nadigao. Stalno mijesajte. Kad se smjesa sjedini postupno uz stalno
mijesanje umijesajte zlicu po …

Međimurska Gibanica

Međimurska Gibanica
Sastojci
Za tijesto:
1 kg brašna 2 jaja
15 dag maslaca 2 dl vrhnja na vrh noža solipo potrebi mlake vode ako vam tijesto bude pretvrdoZa nadjev I:
20 dag maka 5 dag šećera 1/2 vrećice vanilin šećera 2 dl mlijekaZa nadjev II:
25 dag mljevenih oraha 5 dl mlijeka2 žlice meda3 žlice šećeraZa nadjev III:
50 dag svjezeg kravljeg sira 10 dag secera 3 jaja5 dag maslaca na vrh noza soliZa ukrasavanje:
5 dag secera u prahuPriprema
Tijesto:

Brasno stavite na odgovarajucu radnu plohu. U njemu napravite udubinu. U nju dodajte jaja, vrhnje, umuceni maslac i sol. Dodajte i mlake vode ako vam je tijesto pretvrdo. Umijesite mekano tijesto. Od tijesta napravite grudu i lagano je namazite uljem kako ne bi dobila koricu. Ostavite sa strane na toplom mjestu neka odstoji 1 sat.

Nadjev I:
Izmijesajte mak, secer i vanilin secer. Mjesavinu poparite vrucim mlijekom i dobro promijesajte. Pazite da smjesa ne ostane gusta i po potrebi dodajte jos vruceg mlijeka.

Nadjev II:
Mljevene orahe prelijte vrucim …

Kolač s Nadjevom od Limuna

Kolač s nadjevom od Limuna
Sastojci
Za tijesto:

20 dag brasna 8 dag maslaca 10 dag secera 1 jaje1 žumanjakmalo naribane korice od limuna 1/2 vrećice praška za pecivo malo soliZa nadjev I:
sok od 1-2 limunanaribana korica od 1 limuna3 žumanjka35 dag šećera20 dag brašna2,5 dl mlake vode5 dl vrele vodeZa nadjev II:
4 bjelanjka4 žlice šećera2-3 žlice soka od limunaZa ukrašavanje:
1 limun narezan na ploškePriprema
Tijesto:

Mijesajuci sjedinite brasno s izmrvljenim maslacem. Zatim dodajte secer, malo soli, naribanu koricu od limuna, prasakza pecivo, jaje i zumanjak. Umijesite glatko sjedinjeno tijesto.

Nadjev I:
U posudi izmijesajte zumanjak, secer, brasno i mlaku vodu. Stavite na stednjak i uz neprestano mijesanje kuhajte na laganoj temperaturi. Zatim dodajte 5 dl vrele vode i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dolijte vec pripremljen sok od limuna i naribanu koricu od limuna. Smjesu ostavite sa strane neka se ohladi. Tijekom hladenja povremeno je promijesajte.

Nadjev II:

Bjelanjke umu…

Kolač kuglice od kokosa

Kuglice od Kokosa
Sastojci
Za smjesu:

50 dag keksa petit beurre0,5 dl mlijeka25 dag šećera25 dag margarina3 žlice kakaa10 dag kokosovog brašna2 žlice rumaZa ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašnaPriprema
Smjesa:

Sameljite kekse. U posudu stavite mlijeko i secer. Stavite ga na laganu vatru. Stalno mijesajte dok se secer ne rastopi. Dodajte na listice narezan margarin. Mijesajte dok se margarin ne rastopi. Pazite da tekucina ne uzavri. Uz stalno mijesanje dodajte kakao, kokosovo brasno i rum. Dodajte kekse i mijesajuci smjesu dobro sjedtnite. Stavite smjesu u hladnjakda seohladi.

Izrada:
Od ohladene smjese oblikujte kuglice.

Ukrašavanje:

Kuglice uvaljajte u kokosovo brasno.

Kolač Slasni Poljupci

Slasni Poljupci
Sastojci
Za tijesto:

3 bjelanjka 15 dag šećera17 dag mljevenih ljesnjaka ili bademaZa kremu:
3 žumanjka4 žlice šećera5 dag čokolade za kuhanje5 dag margarinaPriprema
Tijesto:

Bjelanjke umutite sa secerom. Kuhajte smjesu na pari dok se ne zgusne. Sklonite sa stednjaka i drvenom zlicom umijesajte mljevene Ijesnjake ili bademe.

Krema:
Umutite zumanjke sa secerom u pjenastu smjesu. Kuhajte ih na pari. Kad se secer rastopi dodajte naribanu cokoladu. Sklonite s vatre i umijesajte margarin narezan na listice. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Stavite sa strane neka se ohladi.

Izrada:
Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Tijesto pomocu zlicice na limu oblikujte u padobrane. Pecite na temperaturi od 100°C oko 30 minuta. Padobrani se trebaju osusiti. Ostavite neka se ohlade.
Ohladene padobrane kremom sastavljajte dva po dva.

Božićne Kiflice

Božićne Kiflice
Sastojci
Za ukrašavanje:

5 dag nasjeckanih badema
Za tijesto:
30 dag brašna 20 dag margarina 10 dag šećera na vrh noža soli 2 žumanjka5 dag mljevenih badema10 dag nasjeckanih badema 2 bjelanjkaPriprema
Tijesto:

Brasno prosijte na radnu plohu. Napravite udubinu u brasnu. U nju dodajte margarin narezan na listice, secer, sol, zumanjke i bademe. Umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u aluminijsku foliju. Stavite na pola sata u hladnjak da otpocine.
U prikladnoj posudi lagano umutite bjelanjke.

Izrada:
Od tijesta rukama oblikujte kiflice. Umocite svaku u umucene bjelanjke, pa u nasjeckane bademe. Poslozite ih na masni papir. Stavite u prethodno zagrijanu pecnicu i pecite 10-ak minuta na temperaturi od 190°C.

Ukrasavanje:
Kiflice ukrasite nasjeckanim bademima

Ledeni Vjetar II

Ledeni Vjetar II
Sastojci
Voće:
2 banane (oguljene i narezane na kolutice)1 zlica limunovog sokajagode (ociscene i narezane na ploske)kivi (oguljen i narezan na kolutice)Za ukrasavanje:
5 dl slaga
Za biskvit:
9 bjelanjaka 30 dag šećera 1 žlica limunovog sokaZa kremu I:
9 žumanjaka 4 žlice šećera 3 vrećice vanilin šećera 2,5 dl mlijeka 4 žlice oštrog brašna 25 dag margarinaZa kremu II:
4 dl slatkog vrhnjaPriprema
Biskvit:

Bjelanjke umutite u cvrst snijeg. Uz stalno mijesanje postupno dodajte secer i sok od limuna. Lim za pecenje namastite i malo pobrasnite. Izlijte smjesu u lim. Prekrijte lim aluminijskom folijom koju ste takoder namastili i pobrasnili. Pecite 1 sat na temperaturi od 150°CT tj. dok biskvit ne dobije svijetlozutu boju. Ohladenu biskvitnu koru pazljivo odvojite od aluminijske folije.

Krema I:
Zumanjke, secer i vanilin secer mijesajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Dodajte im naizmjenicno uz stalno mijesanje mlijeko i brasno. Stavite na laganu vatru i uz stalno mijesanje kuhajt…

Krempita s keksima

Krempita s keksima
Sastojci
Za biskvit:
30 dag keksa (petit beurre)    1 dl mlijekaZa kremu:
2L mlijeka 5 žlica šećera5 vrećica pudinga od vanilije 5 vrećica slag pjeneZa ukrasavanje:
10 dag keksa (petit beurre)Priprema
Biskvit:
Kekse namocite u mlijeko.

Krema:
Prasak za puding razmutite u malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka stavite na stednjak i dodajte secer. Na laganoj vatri, uz neprestano mijesanje elektricnim mikserom, postupno dodajte umuceni puding. Umutite slag pjenu. Umijesajte slag u jos vruc puding.

Izrada:
Poslozite red keksa na pladanj za posluzivanje. Dobivenom kremom premazite kekse.

Ukrasavanje:
Ukrasite izmrvljenim keksima.

Kolač Puding Kocke

Puding Kocke
Sastojci
Za biskvit:
50 dag keksa petit beurreZa kremu I:
1 vrećica pudinga od vanilije 5 dl mlijeka 3 žlice šećeraZa kremu II:
1 vrećica pudinga od čokolade 5 dl mlijeka 3 žlice šećeraZa kremu III:
4 vrećice šlag pjene 5 dl mlijekaZa ukrašavanje:
3 pune žlice kakaa u prahuPriprema
Za kremu I i II:
Skuhajte pudinge prema uputi na vrecici.

Za kremu III:
Umutite cvrstslag.

Izrada:

Na dno cetvrtaste posude poslazite red keksa tako da ravnomjerno prekriju dno. Prelijte ih kuhanim, jos vrucim pudingom od vanilije (krema I). Ponovno poslazite red keksa. Zatim ih prelijte kuhanim, jos vrucim pudingom od cokolade (krema II). Ravnomjerno ga rasporedite po keksima, te po njemu poslazite zadnji red keksa.
Pricekajte neka se kolac u potpunosti ohladi te onda na njega namazite napravljeni slag (krema III).

Ukrasavanje:

Pospite kolac kakaom u prahu.