Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Čokoladna pita recept sa slikom

Čokoladna pita
Sastojci:
Prhko tijesto:

180 g glatkog brašna60 g šećera u prahu120 g maslaca2 zlice kiselog vrhnja1 vrećica vanilin šećeraribana korica 1 limunamalo soliKrema:
2,5 dl mlijeka2 zumanjka100 g ribane cokolade1 žlica škrobnog brašna2 žlice šećera3 bjelanjka100 g šećeramalo marmelade od marelicaleća i papir za slijepo pečenjePriprema:
Prosijte brasno sa secerom u prahu, zatim u njega utrljajte hladni maslac. Dodajte mu kiselo vrhnje, ribanu koricu limuna, vanilin secer i sol pa brzo umijesite glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i 30 minuta odlozite u hladnjaku. Odmoreno tijesto istanjite valjkom 4 mm debelo pa njime oblozite dno i rubove plitkog kalupa za pitu. Tijesto prekrijte papirom za pecenje, opteretite ga suhom lecom i slijepo ga ispecite (20 minuta) u pecnici ugrijanoj na 200 °C. Ohladite ga i maknite papir i lecu.
Postupak:
Za cokoladnu kremu pomijesajte mlijeko sa zumanjcima, skrobom, secerom i cokoladom. Tekucinu zagrijavajte nad parom dok se ne zgusne, zati…

Pita s bananama recept sa slikom

Pita od banana
Sastojci:
Prhko tijesto:

200 g glatkog brašna60 g šećera u prahu100 g maslaca1 žumanjak1 žlica bijelog vinaObloga:
6 bananasok 2 limunaribana korica 1 limuna1 žličica škrobnog brašna50 g šećera u prahu1 žličica cimeta u prahuMrvice za posipanje:
170 g brasna150 g šećera75 g maslaca sobne temperature75 g ribanih orahaPriprema:
Pecnicu ugrijte na 180 °C. Na radnu povrsinu prosijte brasno. Uokolo razmjestite komadice hladnog maslaca, a u sredini udubite jamicu pa u nju stavite zumanjak, vino i secer. Od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Kalup namastite maslacem. Oblozite ga istanjenim tijestom pa ga odlozite u hladnjaku.
Postupak:
Oguljene banane narezite na kolute. Stavite ih u zdjelu i nakapajte limunovim sokom. Sok koji se sakupi na dnu posude odlijte u manji loncic pa ga zagrijte i u njega umijesajte skrobno brasno razmuceno u zlici hladne vode. Kada se taj umak zgusne, prelijte ga preko banana. Dodajte limunovu koricu, secer i pola zlicice cimeta pa sve dobro promijes…

Pita od kokosa recept sa slikom

Pita od kokosa
Sastojci:
Prhko tijesto:
150 g glatkog brašna25 g šećera120 g maslaca1 žlica vodeNadjev:
4 dl mlijeka1.5 dl kokosovog mlijeka5 žumanjka120 g šećera50 g brašna2 zlice kokosovog brašna3 žlice kockica ušećerenog ananasa1 žlice ruma i l l soka od ananasa300 g tučenog slatkog vrhnjakockice ušećerenog ananasa iprzeno kokosovo brašno za ukrasKalup za pitu promjera 24 cmpapir za pečenje i leća za slijepo pečenjePriprema:
Pecnicu ugrijte na 190 °C. U prikladnoj posudi pomijesajte prosijano brasno i secer. nDodajte komadice hladnog maslaca pa ga dlanovima utrljajte u brasno. Dolijte vodu i od svih sastojaka umijesite glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i 30 minuta ostavite na hladnome. N a radnoj povrsini posutoj brasnom odmoreno tijesto istanjite valjkom u velicini plitkog kalupa, nzatim njime oblozite dno i rubove kalupa. Dno na nekoliko mjesta izbodite v i l i c om te oblozeni kalup ponovno stavite u hladnjak 30 minuta. Tada ga prekrijte papirom, napunite grahoricama i s…

Pita od jabuka recept sa slikom

Pita od jabuka rešetka
Sastojci:
Prhko tijesto:250 g glatkog brašna120 g maslaca140 g šećera u prahu2 do 3 žumanjka1 žlica bijelog vinaribana korica 1 limuna1 vrećica vanilin šećeraNadjev:
1 kg jabuka, 220 g šećeramalo ruma i cimetaMreža:
270 g glatkog brašna, 2 jaja0,5 do 0,7 dl mlijeka150 g maslaca, 120 g šećera u prahu60 g škrobnog brašna, malo soliribana korica 1 limunaokrugli kalup promjera 24 cmmaslac i brašno za kalupšećer u prahu za posipanjePriprema:
Brašno prosijte na radnu povrsinu. Uokolo razmjestite komadice hladnog maslaca ili margarina, a u sredini budubite jamicu. U nju stavite zumanjke, vino, secer i limunovu koricu pa od svih sastojaka umijesite prhko tijesto. Oblikujte ga u kuglu, omotajte prozirnom folijom i 2 sata ostavite u hladnjaku.
Postupak:
Pripremite nadjev. Oprane i oguljene jabuke ocistite od kostica. zatim ih naribajte. bU tavi otopite secer. Ne mijesajte ga vec ga samo protresajte dok ne nastane svijetli karamel. Na njemu poprzite ribane jabuke. Primijesajte…

Pita s kruškama recept sa slikom

Pita od krušaka
Sastojci:
Tijesto:


100 g maslacapo 2 žlice meda i šećera2 jaja1 čašica trešnjevačeribana korica 1 limuna110 g pšenice u zrnuna vrh noža praška za pecivo4 do 5 zrelih i čvrstih krušakasok 1/2 limunaPreljev:
3 žlice medamalo cimetamalo limunovog soka100 g bademovih stapicamasnoća za kalupšećer za posipanjePriprema:
Pećnicu ugrijte na 180 °C, a kalup tanko
premazite masnoćom. Pšenicu za ljudsku
upotrebu kupite u trgovini zdrave hrane,
zatim zrna proberite i u kućnom ih mlinu
za mljevenje zitarica malo grublje sameljite.
Ako nemate mlin, upotrijebite vec mljeveno
cjelovito brasno, no ono koje je neposredno
samljeveno, uvijek je najbolji izbor.
Brasno pomijesajte s praskom za pecivo.
Odvojite zumanjke od bjelanjaka, zatim
od bjelanjaka i secera izlupajte cvrsti snijeg.
Pjenasto izradite maslac s 2 zlice meda,
zumanjcima i tresnjevacom. Dobivenoj
smjesi primijesajte snijeg, brasno i ribanu
koricu limuna.

Postupak:
Pripremljenu smjesu poravnajte u kalupu.
Oprane kruske raspolovite, ocistite od kos…

Žele od ananasa recept sa slikom

Žele od ananasa
Sastojci:

Sastojci:
750 ml (3/41) soka od
ananasa (od dva velika
ananasa)
400 g šećera
1 vrećica Džemfix Extra 2:1
Priprema:
S ananasa odrežite vrh s gornjim dijelom kore. Nož
isplahnite pa plod prepolovite po dužini te ga narezite
na četvrtine.
Ogulite ananas nožem te u sokovniku (centrifugom)
iscijedite i odmjerite 750 ml soka. Ulijte ga u posudu za
kuhanje. Izvaganu kolicinu šećera pomiješajte s Dzemfix—
Extra pa sa sokom.
Zakuhajte na jakoj vatri uz stalno miješanje, te stalno
miješajuci kuhajte jos barem 3 minute. Potom skinite s
vatre.
Sa smjese eventualno skinite nastalu pjenu te odmah
ulijte do ispod ruba u pripremljene staklenke. Zatvorite
ih poklopcima s navojem (twist-off), okrenite naopačke i
ostavite da na poklopcu odstoje otprilike 5 minuta.

Žele od limuna s koricom recept sa slikom

Žele od limuna s koricom

Sastojci:
1 neprskani limun
500 ml  soka od limuna (od oko 10 limuna)
300 ml soka od bijelog
grožđa (industrijski) ill
bijelog vina
1 omot Džemfix Classic 1:1
1150 g šećera
Priprema:
1 Limun operite pod vrelom vodom, posusite ga te uz pomoc strugaca skinite koru (ili je tanko ogulite) pa narezite na fine trakice. Iscijedite sve limune i odmjerite 500 ml soka. Odmjerite i 300 ml soka od grozda ili bijeloz vina.
2 U posudu za kuhanje ulijte sok od limuna i sok od grozda ili bijelo vino zajedno s limunovom koricom. Dzemfix Classic prvo pomijesajte sa 2 zlice odvaganog secera pa umutite u tekucinu.
3 Zakuhajte na jakoj vatri uz stalno mijesanje. Kad  smjesa dobro prokipi, dodajte ostatak secera. Uz stalno mijesanje sve ponovno zakuhajte, kuhajte jos najmanje minute stalno mijesajuci i skinite s vatre.
4 Eventualno odstranite nastalu pjenu te drhtalicu odmai ulijte do ispod ruba u pripremljene staklenke. Zatvorite ih poklopcima s navojem (twist-off), okrenite naopack…

Rolada od višanja i limeta recept sa slikom

Rolada od višanja i limeta

Sastojci:
Biskvit:

2 jaja3 zlice vruce vode100 g secera1 omot vanilin šećera75 g psenicnog brasna25 g Gustin jestivog škroba1 razom puna žličica praška zapecivoNadjev:
1 staklenka visanja (ocijedena masa 370 g)6 listica bijele želatine2 limete (neprskane)50 g šećera300 g kiselog mlijeka250 ml (1/4 I) slatkog vrhnjaZa ukras:
1-2 žlice želea od ribiza ili višanja
1 Tijesto: Električnim mikserom (metlicama) pri najvećoj brzini minutu miješajte jaja i vodu. Dodajte pomiješan: šećer i vanilin šećer i miješajte još dvije minute.
2 Pomijesajte brasno s Gustinom i Backinom, prosijte na kremu od jaja i umijesajte pri najmanjoj brzini. Ulijte tijesto u lim za kolace (30 x 40 cm, namasten, oblozen papirom za pecenje) i stavite u pecnicu.
Elektricna pecnica: oko 200° C (prethodno zagrijana)
Pećnica na vrući zrak: oko 180° C (prethodno zagrijana)
Pećnica na plin: stupanj 3-4 (prethodno zagrijana)
Vrijemepečenja: oko 8 minuta

3 Išpečeni biskvit odmah iskrenite na papir za peče…

Paprenjaci recept sa slikom

PAPRENJACI
Saslojci:
1,5 kg brašna, 3 dl meda, 2 Jaja, 2,5 dl mlijeka, 10 dag maslaca, papar, 5 dag šećera, malo soli Preljev: 
400 g prosijanog šećera u prahu,  6 žlica vruće vodePriprema:
1 Zamijesite tijesto od svih sastojaka te popaprite prema ukusu. Razvaljajte tanko, izrežite različite oblike i ispecite na srednje jakoj temperaturi.
2 Ukrasite ih preljevom za koji Secer u prahu i vodu izmijeSajte u gustu, tekucu smjesu. Time premažite kolacice i ostavite da se osuse.

Srca s cimetom recept sa slikom

SRCA S CIMETOM

Sastojci:
3 bjelanjka, 250 g prosijanog šećera u prahu, vanilin šećer, 3 kapi arome gorkog badema,ravna žličica mljevenog cimeta, 275-325 g mljevenih badema, prosijani šećer u prahu, prema potrebi malo vodePriprema:
1 Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka u koji postupno dodajte šećer u prahu. Dvije žlice snijega odvojite za  premazivanje. U ostatak snijega oprezno umijesajte vanilin šećer, aromu, cimet i pola badema.
2 Razvaljajte smjesu na cko 0,5 cm debljine. Izrežite pomoću kalupa u oblik Srca i složite na namašćene limove oblozene papirom za pečenje.
3 Prije pecenja premazite preostalim snijegom od bjelanjaka. Pecite u pecnici. Keksi pri vadenju Iz pećnice trebaju biti malo mekani na dodir. Izvadite i ostavite da se ohlade.