Preskoči na glavni sadržaj

Uputstvo

OPĆE UPUTE ZA PRIPRAVLJANJE KOLAČA
Osnovne upute za pripravljanje biskvitnog tijesta:
Biskvit pripravljen od jaja, secera i brasna je rahla smjela nazvana - lagani biskvit. Dodatkom pjenasto izmijesanog maslaca dobiva se tzv. teski biskvit. Vodeni biskvit mozes dobiti tako da smjesi za lagani biskvit dodas vodu i povecas kolicinu brasna i secera. Kad pripravljas biskvit, drzi se nekih opcih pravila:
NACIN I.:
Zumanjke mijesaj sa secerom dok smjesa ne postane gusta i pjenasta. Bjelanjke posebno istuci u snijeg. Snijeg i brasno dodaj naizmjence u smjesu od zumanjaka i lagano umijesaj.
NACIN II.:
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodaj secer i dalje tuci dok se seder ne otopi. Lagano primijesaj zumanjke, brasno i ostale sastojke navedene u receptu za pripravljanje kolaca.
Biskvit stavi u vrucu pecnicu i peci na.umjerenoj temperaturi od 180 °C (453 K).
U prevrucoj pecnici biskvit se naglo digne, mjehurici puknu, utucen zrak izide i smjesa padne, odnosno biskvit ostane "slaninast" i smatramo da kolac nije uspio.
Kod umjerene temperature smjesa se polagano dize, cestice smjese zapeku se na povrsini i ne dopustaju da zrak izide, vec prolazi kroz smjesu, te je tako prorahljuje i dize.

Upute za pravljenje kuhanih krema:
Namirnice koje koristimo za kuhane kreme su mlijeko, brasno (gustin, puding), secer i jaja (zumanjci). Margarin ili maslac izvadimo iz hladionika da omeksa i umijesamo u hladnu kuhanu kremu.
NACIN I:
U malo mlijeka, koje oduzmes od navedene kolicine, razmuti brasno (gustin, puding). Ostatak mlijeka stavi kuhati, a u kipuce uz stalno mijesanje ukuhaj razmuceno brasno. Ako zelis u kremu ukuhati zumanjke, takoder ih razmuti s malo mlijeka, brasna i dr. Tijekom kuhanja, kremu mijesaj da se ne stvore grudice i da ne zagori. Kremu kuhaj na laganoj vatri. Dok se krema hladi, povremeno je promijesaj da se ne uhvati kozica. U hladnu kremu umijesaj dobro
izraden margarin ili maslac sa secerom u prahu. U kremu mozes umijesati cokoladu, orahe, Ijesnjake i voce. Za bolji okus, u kremu dodaj vanilin secer, limunov sok, rum i dr.
NACIN II.:
U malo mlijeka koje oduzmes od navedene kolicine razmuti brasno (gustin, puding) i dr. te ukuhaj u ostatak kipuceg mlijeka. Takoder ukuhaj kristal secer i u vruce dodaj ostale sastojke, ovisno kakvu kremu zelis. U hladno dodaj omeksali margarin ili maslac i sve zajedno pjenasto izradi. Pritom koristi kristal secer, a margarin ili maslac nije potrebno posebno izradivati. Za aromu dodaj kao kod I. nacina. Jaja dodaj u kremu od margarina ili maslaca sirova, bez kuhanja, ali moraju biti potpuno svjeza.

Pravljenje čokoladne glazure:
Pripremi 3 zlice vode, 3 zlice secera, 10 dag cokolade, 8 dag margarina ili maslaca. Vodu, secer i cokoladu rastopi na niskoj temperaturi (ne smije zakipiti), glatko izmijesaj i u vruce postupno umijesaj margarin ili maslac izrezan na listice. Glazuru prelij na kolac dok je jos tekuca. Na taj nacin pripravljaj glazure od sastojaka navedenih uz recepte za kolace. Glazura moze biti pripravljena samo od cokolade i iste kolicine margarina, uz dodatak par kapi uija da glazura bude sjajna. Rastopi na laganoj vatri (ne smije zakipjeti).
1 - Postaviti glazuru na kolač 2 - Brzo je razmazati 3 - Zagladiti rubove
resetku rostilja. Preliti lopaticom mlakom glazurom
Pravljenje pjene od bjelanjaka (Šaum):
OMJER: na 1 bjelanjak dodaj 6 dag secera.
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno umijesaj secer i dalje tuci dok se secer ne otopi. Stavi na paru i dalje tuci tako dugo dok izmedu dva prsta dobijes "nit". Mora biti jako gusto i cvrsto. Dodaj malo limunova soka i po zelji vanilin secer. Skini s pare i tuci da se malo ohladi (ne u potpunosti). Odmah ukrasi tortu ili kolac uz pomoc tuljcica za ukrasavanje.

Bijela glazura ukrasno pisanje:
8 dag secera u prahu
1/3 bjelanjka
Prosijani secer u prahu mijesaj s bjelanjkom oko 5 minuta. Od tvrdog, masnog papira ili folije oblikuj malu vrecicu, pricvrsti je pribadacom. Vrecici odrezi vrh, da dobijes mali otvor, zatim napuni glazurom i ukrasi kolace.
 
Osnovne upute za pripravljanje lisnatog tijesta:
Za pripravljanje lisnatog tijesta potrebno je nesto vise vremena, paznje i strpljenja.
Pripravlja se bez secera, pa je prikladno za slatka i slana jela. Sastoji se od dviju vrsta tijesta, i to: tijesta za savijace i masnog tijesta. Masno tijesto: maslac ili margarin narezi na listice, stavi u brasno, izradi tijesto, oblikuj i ostavi hladiti. Tijesto za savijace pripravljaj po uputi za tanko tijesto, odnosno tijesto za savijacu. Kod izrade lisnatog tijesta pridrzavaj se obveznih uputa: Tijesto za savijacu razvaljaj na pobrasnjenoj dasci u obliku cetverokuta,
najmanje 1,5 cm debelo.Masno tijesto polozi u sredinu i preklopi tijestom s jedne, pa se druge strane, zatim blago valjkom spljosti, pa preklopi gornju i donju stranju, da dobijes opet oblik kocke.
Pokriveno tijesto stavi na hladno mjesto oko-pola sata. Preklapanje ponovi najmanje 3 puta, a vrijeme pocivanja je pola sata. Nakon treceg preklapanja tijesto po zelji razvaljaj.
Sve namirnice moraju biti hladne, tijesto miruje na hladnom mjestu, a maslac, odnosno margarin mora biti potpuno svjez. Izbjegavaj suncane prostorije i blizinu peci.
Lisnato tijesto pece se u nenamazanom hladnom vodom ispranom limu, a za pecenje je potrebna razmjerno visoka temperatura od 220 do 230 °C (493- 503 K).
Omjer namirnica:
Tijesto za savijacu:

15 dag brasna
sol
3 zlice vode
2 zlice octa (ili limunov sok)
Masno tijesto:
25 dag margarina
10 dag brasna
Napomena: Pripravljanje kolaca od lisnatog tijesta moze se pojednostaviti
kupnjom gotovoga zamrznutoga lisnatog tijesta, kao sto je npr. "Ledovo".


Osnovne upute za pripravljanje prhkog tijesta:
U brasno dobro izdrobi masnocu.
Dodaj secer, jaja i ostale sastojke prema receptu.
Brzo umijesi tijesto.
Stavi pokriveno tijesto na hladno mjesto, po mogucnosti od 1 do 24 sata.
Brzo premijesi i oblikuj.
Pecnicu prethodno zagrij.
Peci na jacoj temparaturi, od oko 220 °C (493 K).
Napomena: Prhko se tijesto moze pripraviti i s malom kolicinom praska za
pecivo, koji u torn slucaju zamjenjuje smanjenu kolicinu masnoce i secera u
receptu.

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Kolač narančina brda recept sa slikom

NARANČINA BRDA
Tijesto: 

4 bjelanjka15 dag šećera20 dag oraha2 žlice mrvica112 žlice ostrog brašnakorica limunaPrjprema: 
Bjelanjke sa secerom istuci u cvrst snijeg, lagano umijesati orahe pomijesane s mrvicama i brasnom, te limunovu koricu. Peci u namastenom i mrvicama posutom limu velicine 40x 20 cm oko 30 minuta na 180 °C.
Krema: 
4 zumanjka15 dag šećerasok i korica od 1 narance1 žlica oštrog brašna20 dag margarina2 dl slatkog vrhnjaPriprema: 
Zumanjke, secer, brasno, sok i koricu od narance izmijesati i kuhati na pari. Ohladiti i dodati pjenasto izraden margarin. Kremom premazati peceni kolac. Tucenim slatkim vrhnjem ukrasiti gornju povrsinu kolaca.

Kolač Ledene kocke recept sa slikom

LEDENE KOCKE
Tijesto: 
8 bjelanjaka12 žlica šećera10 zlica brasna
Temeljna krema:
8 zumanjaka10 zlica secere40 dag margarinaKrema od vanilije:
4 dl mlijeka1 puding od vanilije1 zlica brasnavanilin secer1 zlica seceraKrema od cokolade:
4 dl mlijeka1 puding od cokolade1 zlica brasnacokolada u prahu1 zlica seceraPremaz:
1 slag pjenaPriprema tijesta:
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg i dodati secer, te na kraju lagano umijesati brasno. Uliti u namasteni lim i peci na 150 °C.
Priprema temeljne krema: 
Na pari gusto skuhati zumanjke pjenasto umucene sa secerom. U ohladeno dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema od vanilije:
U mlijeko umijesati prasak za puding, brasno, vanilin secer i secer. Kuhati mijesajuci da postane gusto. U ohladeno umijesati polatemeljne kreme.
Priprema krema od čokolade:
U mlijeko umijesati prasak za puding, brasno, cokoladu u prahu i secer. Kuhati mijesajuci da postane gusto. U ohladeno umijesati preostalu temeljnu kremu.
Priprema: Slag pjenu pripremiti s mlijekom prema upu…