Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 9, 2014

Međimurska Gibanica

Međimurska Gibanica
Sastojci
Za tijesto:
1 kg brašna 2 jaja
15 dag maslaca 2 dl vrhnja na vrh noža solipo potrebi mlake vode ako vam tijesto bude pretvrdoZa nadjev I:
20 dag maka 5 dag šećera 1/2 vrećice vanilin šećera 2 dl mlijekaZa nadjev II:
25 dag mljevenih oraha 5 dl mlijeka2 žlice meda3 žlice šećeraZa nadjev III:
50 dag svjezeg kravljeg sira 10 dag secera 3 jaja5 dag maslaca na vrh noza soliZa ukrasavanje:
5 dag secera u prahuPriprema
Tijesto:

Brasno stavite na odgovarajucu radnu plohu. U njemu napravite udubinu. U nju dodajte jaja, vrhnje, umuceni maslac i sol. Dodajte i mlake vode ako vam je tijesto pretvrdo. Umijesite mekano tijesto. Od tijesta napravite grudu i lagano je namazite uljem kako ne bi dobila koricu. Ostavite sa strane na toplom mjestu neka odstoji 1 sat.

Nadjev I:
Izmijesajte mak, secer i vanilin secer. Mjesavinu poparite vrucim mlijekom i dobro promijesajte. Pazite da smjesa ne ostane gusta i po potrebi dodajte jos vruceg mlijeka.

Nadjev II:
Mljevene orahe prelijte vrucim …

Kolač s Nadjevom od Limuna

Kolač s nadjevom od Limuna
Sastojci
Za tijesto:

20 dag brasna 8 dag maslaca 10 dag secera 1 jaje1 žumanjakmalo naribane korice od limuna 1/2 vrećice praška za pecivo malo soliZa nadjev I:
sok od 1-2 limunanaribana korica od 1 limuna3 žumanjka35 dag šećera20 dag brašna2,5 dl mlake vode5 dl vrele vodeZa nadjev II:
4 bjelanjka4 žlice šećera2-3 žlice soka od limunaZa ukrašavanje:
1 limun narezan na ploškePriprema
Tijesto:

Mijesajuci sjedinite brasno s izmrvljenim maslacem. Zatim dodajte secer, malo soli, naribanu koricu od limuna, prasakza pecivo, jaje i zumanjak. Umijesite glatko sjedinjeno tijesto.

Nadjev I:
U posudi izmijesajte zumanjak, secer, brasno i mlaku vodu. Stavite na stednjak i uz neprestano mijesanje kuhajte na laganoj temperaturi. Zatim dodajte 5 dl vrele vode i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dolijte vec pripremljen sok od limuna i naribanu koricu od limuna. Smjesu ostavite sa strane neka se ohladi. Tijekom hladenja povremeno je promijesajte.

Nadjev II:

Bjelanjke umu…

Kolač kuglice od kokosa

Kuglice od Kokosa
Sastojci
Za smjesu:

50 dag keksa petit beurre0,5 dl mlijeka25 dag šećera25 dag margarina3 žlice kakaa10 dag kokosovog brašna2 žlice rumaZa ukrašavanje:
5 dag kokosovog brašnaPriprema
Smjesa:

Sameljite kekse. U posudu stavite mlijeko i secer. Stavite ga na laganu vatru. Stalno mijesajte dok se secer ne rastopi. Dodajte na listice narezan margarin. Mijesajte dok se margarin ne rastopi. Pazite da tekucina ne uzavri. Uz stalno mijesanje dodajte kakao, kokosovo brasno i rum. Dodajte kekse i mijesajuci smjesu dobro sjedtnite. Stavite smjesu u hladnjakda seohladi.

Izrada:
Od ohladene smjese oblikujte kuglice.

Ukrašavanje:

Kuglice uvaljajte u kokosovo brasno.

Kolač Slasni Poljupci

Slasni Poljupci
Sastojci
Za tijesto:

3 bjelanjka 15 dag šećera17 dag mljevenih ljesnjaka ili bademaZa kremu:
3 žumanjka4 žlice šećera5 dag čokolade za kuhanje5 dag margarinaPriprema
Tijesto:

Bjelanjke umutite sa secerom. Kuhajte smjesu na pari dok se ne zgusne. Sklonite sa stednjaka i drvenom zlicom umijesajte mljevene Ijesnjake ili bademe.

Krema:
Umutite zumanjke sa secerom u pjenastu smjesu. Kuhajte ih na pari. Kad se secer rastopi dodajte naribanu cokoladu. Sklonite s vatre i umijesajte margarin narezan na listice. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Stavite sa strane neka se ohladi.

Izrada:
Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Tijesto pomocu zlicice na limu oblikujte u padobrane. Pecite na temperaturi od 100°C oko 30 minuta. Padobrani se trebaju osusiti. Ostavite neka se ohlade.
Ohladene padobrane kremom sastavljajte dva po dva.

Božićne Kiflice

Božićne Kiflice
Sastojci
Za ukrašavanje:

5 dag nasjeckanih badema
Za tijesto:
30 dag brašna 20 dag margarina 10 dag šećera na vrh noža soli 2 žumanjka5 dag mljevenih badema10 dag nasjeckanih badema 2 bjelanjkaPriprema
Tijesto:

Brasno prosijte na radnu plohu. Napravite udubinu u brasnu. U nju dodajte margarin narezan na listice, secer, sol, zumanjke i bademe. Umijesite glatko tijesto. Zamotajte ga u aluminijsku foliju. Stavite na pola sata u hladnjak da otpocine.
U prikladnoj posudi lagano umutite bjelanjke.

Izrada:
Od tijesta rukama oblikujte kiflice. Umocite svaku u umucene bjelanjke, pa u nasjeckane bademe. Poslozite ih na masni papir. Stavite u prethodno zagrijanu pecnicu i pecite 10-ak minuta na temperaturi od 190°C.

Ukrasavanje:
Kiflice ukrasite nasjeckanim bademima