Preskoči na glavni sadržaj

Savijača sa Sirom recept sa slikom

Savijača sa Sirom
Sastojci 
Za kore: 
12 gotovih kora za savijacu
Za nadjev: 
  • 2 jaja 
  • 40 dag šećera 
  • 6 dl jogurta 
  • 40 dag griza 
  • 2 dl ulja 
  • 2 vrećice vanilin šećera 
  • 1 vrećica praška za pecivo 
  • 1 kg mladog kravljeg sira 
  • 5 žlica šećera u prahu 
Priprema 
Nadjev: 
Jaja i secer pjenasto izradite elektricnim mikserom. U tu smjesu dodajte jogurt, griz, ulje i vanilin secer. Sve dobro izmijesajte. Na kraju drvenom zlicom umijesajte prasak za pecivo. U posebnoj posudi izmijesajte ocijedeni sir i secer u prahu.
 Izrada: 
Jednu koru za savijacu premazite nadjevom. Povrh toga stavite drugu koru. Ponovo premazite nadjevom. Pokrijte trecom korom. Namazite je nadjevom. Preko nadjeva ravnomjerno rasporedite smjesu od sira i secera. Sve skupa zavijte u jednu savijacu. Postupak ponavljajte dok ne potrosite svih 12 kora, odnosno ne izradite A savijace. Malo nadjeva ostavite za zavrsni premaz preko savijaca. Savijace poslozite u nauljeni lim. Premazite ostatkom nadjeva. Pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180°C tj. dok ne porumene. Prije posluzivanja savijace narezite.
 Ukrasavanje: 
Pospite savijace secerom u prahu.

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
10 bjelanjaka28 dag secera28 dag oraha2 zlice kakaa2 zlice brasnaŽuta krema:
4 dl mlijeka20 dag secera6 zlica brasna6 zumanjaka25 dag margarinaCrna krema: 
4 zumanjka2jaja25 dag secera u prahu8 dag cokolade25 dag margarinaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.

Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
4 jaja4 žlice šećera4 žlice brašnaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
10 žlica vode10 žlica šećera20 dag oraha4 rebra cokolade13 dag margarinaKrema II:
1 margarin8 žlica šećera u prahukorica isokod 1 limunaPriprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.