Preskoči na glavni sadržaj

Međimurska Gibanica

Međimurska Gibanica
Sastojci
Za tijesto:
  • 1 kg brašna 
  • 2 jaja
    15 dag maslaca 
  • 2 dl vrhnja 
  • na vrh noža soli
  • po potrebi mlake vode ako vam tijesto bude pretvrdo
Za nadjev I:
  • 20 dag maka 
  • 5 dag šećera 
  • 1/2 vrećice vanilin šećera 
  • 2 dl mlijeka
Za nadjev II:
  • 25 dag mljevenih oraha 5 dl mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice šećera
 Za nadjev III:
  • 50 dag svjezeg kravljeg sira 
  • 10 dag secera 
  • 3 jaja
  • 5 dag maslaca na vrh noza soli
Za ukrasavanje:
  • 5 dag secera u prahu
Priprema
Tijesto:

Brasno stavite na odgovarajucu radnu plohu. U njemu napravite udubinu. U nju dodajte jaja, vrhnje, umuceni maslac i sol. Dodajte i mlake vode ako vam je tijesto pretvrdo. Umijesite mekano tijesto. Od tijesta napravite grudu i lagano je namazite uljem kako ne bi dobila koricu. Ostavite sa strane na toplom mjestu neka odstoji 1 sat.

Nadjev I:
Izmijesajte mak, secer i vanilin secer. Mjesavinu poparite vrucim mlijekom i dobro promijesajte. Pazite da smjesa ne ostane gusta i po potrebi dodajte jos vruceg mlijeka.

Nadjev II:
Mljevene orahe prelijte vrucim mlijekom. Dodajte im med i secer. Dobro izmijesajte.
Nadjev III:
Sir ocijedite i dodajte mu secer, jaja i umuceni maslac. Malo posolite i dobro izmijesajte. Izrada:
Tijesto podijelite na 3 dijela. Od tijesta razvaljajte 3 kore prema velicini lima za pecenje. Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Na njega polozite jednu koru. Premazite je nadjevom od maka (nadjev I). Prekrijte drugom korom i premazite je nadjevom od oraha (nadjev II). Premazite nadjevom od sira (nadjev III) pa prekrijte zadnjom korom. Pecite na temperaturi od 170°C oko 40 minuta.

Postoji jos jedan nacin za izradu ove gibanice. Moze se izraditi i nadjev od jabuka. U torn slucaju gibanica ima 4 nadjeva.

Za nadjev IV:
1 kg kiselih jabuka
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice krušnih mrvica

Nadjev IV:
Operite pa ogulite jabuke. Naribajte ih na krupni ribez. Pomijesajte ih sa secerom, vanilin secerom i krusnim mrvicama. Ovaj nadjev namazite kao prvi nadjev na koru.

Ukrasavanje:
Pospite kolac secerom u prahu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
10 bjelanjaka28 dag secera28 dag oraha2 zlice kakaa2 zlice brasnaŽuta krema:
4 dl mlijeka20 dag secera6 zlica brasna6 zumanjaka25 dag margarinaCrna krema: 
4 zumanjka2jaja25 dag secera u prahu8 dag cokolade25 dag margarinaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.

Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
4 jaja4 žlice šećera4 žlice brašnaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
10 žlica vode10 žlica šećera20 dag oraha4 rebra cokolade13 dag margarinaKrema II:
1 margarin8 žlica šećera u prahukorica isokod 1 limunaPriprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.