Preskoči na glavni sadržaj

Kolač s Nadjevom od Limuna

Kolač s nadjevom od Limuna
Sastojci
Za tijesto:

  • 20 dag brasna 
  • 8 dag maslaca 
  • 10 dag secera 
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • malo naribane korice od limuna 
  • 1/2 vrećice praška za pecivo 
  • malo soli
Za nadjev I:
  • sok od 1-2 limuna
  • naribana korica od 1 limuna
  • 3 žumanjka
  • 35 dag šećera
  • 20 dag brašna
  • 2,5 dl mlake vode
  • 5 dl vrele vode
Za nadjev II:
  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice šećera
  • 2-3 žlice soka od limuna
Za ukrašavanje:
  • 1 limun narezan na ploške
Priprema
Tijesto:

Mijesajuci sjedinite brasno s izmrvljenim maslacem. Zatim dodajte secer, malo soli, naribanu koricu od limuna, prasakza pecivo, jaje i zumanjak. Umijesite glatko sjedinjeno tijesto.

Nadjev I:
U posudi izmijesajte zumanjak, secer, brasno i mlaku vodu. Stavite na stednjak i uz neprestano mijesanje kuhajte na laganoj temperaturi. Zatim dodajte 5 dl vrele vode i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dolijte vec pripremljen sok od limuna i naribanu koricu od limuna. Smjesu ostavite sa strane neka se ohladi. Tijekom hladenja povremeno je promijesajte.

Nadjev II:

Bjelanjke umutite u cvrst snijeg. Pazite da vam ne upadne niti malo zumanjka jer necete mod napraviti cvrsti snijeg. Stalno mijesajuci, postupno dodajte secer. Kad se secer rastopi, dodajte limunov sok.

Izrada:

Lim za pecenje nauljite i lagano pobrasnite. Tijestom oblozite dno lima. Stavite peci oko pola sata na temperaturi od 150°C, samo da tijesto malo pozuti. Izvadite iz pecnice i premazite ga nadjevom od limuna, a zatim i nadjevom od bjelanjaka. Pecite sve skupa jos oko 15 minuta, dok se snijeg na vrhu ne zapece.

Ukrasavanje:
Narezite limun na tanke ploske i njima ukrasite kocke izrezanog kolaca.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
10 bjelanjaka28 dag secera28 dag oraha2 zlice kakaa2 zlice brasnaŽuta krema:
4 dl mlijeka20 dag secera6 zlica brasna6 zumanjaka25 dag margarinaCrna krema: 
4 zumanjka2jaja25 dag secera u prahu8 dag cokolade25 dag margarinaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.

Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
4 jaja4 žlice šećera4 žlice brašnaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
10 žlica vode10 žlica šećera20 dag oraha4 rebra cokolade13 dag margarinaKrema II:
1 margarin8 žlica šećera u prahukorica isokod 1 limunaPriprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.