Preskoči na glavni sadržaj

Valjušci s makom - Slatka jela


VALJUŠCI S MAKOM I. 
Sastojci:

1 kg krumpira,
150 g glatkog brasna,
l00 g maka,
100 g masti,
100 g secera u prahu,
sol
Priprema:
Ocisceni krumpir kuhati u slanoj vodi da postane polumekan. Vise nego polovicu vode ocijediti u posudu. Krumpire poravnati kuhacom, drskom napraviti nekoliko rupica sve do dna i nasuti brasno. Dio ocijedene vode uliti opet na krumpir i ostaviti poklopljeno da odstoji oko 15 minuta. Zatim dobro ocijediti, pasirati i izraditi glatki pire. Zlicom, koju umacemo u otopljenu mast, napraviti valjuske, posipati ih mljevenim makom, secerom i jos namastiti. Ako valjuske posipamo svjezim kravljim sirom, namastiti ih maslacem.

VALJUŠCI S MAKOM II. 
Sastojci:
700 g krumpira kuhanog u ljusci,
2 jaja, prstohvat soli, 350 g glatkog brasna, 50 g maslaca, 80 g maka, 100 g secera u prahu U kuhani i pasirani krumpir dodati brasno, jaja, sol i izraditi tijesto.
Priprema:
Na pobrasnjenoj dasci uvaljati tanje, dugacke valjke, rezati ih na manje komadice i napraviti valjuske, koje treba kuhati u posoljenoj vodi i, nakon kuhanja, posipati mljevenim makom i secerom. Umjesto maka mogu se posipati mljevenim orasima ili przenim mrvicama.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
4 jaja4 žlice šećera4 žlice brašnaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
10 žlica vode10 žlica šećera20 dag oraha4 rebra cokolade13 dag margarinaKrema II:
1 margarin8 žlica šećera u prahukorica isokod 1 limunaPriprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.

Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
10 bjelanjaka28 dag secera28 dag oraha2 zlice kakaa2 zlice brasnaŽuta krema:
4 dl mlijeka20 dag secera6 zlica brasna6 zumanjaka25 dag margarinaCrna krema: 
4 zumanjka2jaja25 dag secera u prahu8 dag cokolade25 dag margarinaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.