Preskoči na glavni sadržaj

Kalorijska vrijednost namirnica

Tablica vrijednosti  namirnica
Zdrava i uravnotezena prehrana, osim dovoljne kolicine temeljnih hranjivih sastojaka
i zastitnih tvari (npr. bjelancevina, masnoca, ugljicnih hidrata, vitamina i minerala) mora sadrzavati i dovoljno kalorija.
Tijelu su potrebne kalorije za bito koju djelatnost.

Tako nam je npr. za laki kucni posao ili posao u uredu potrebno od 2000—2400 kalorija na dan; radnik koji obavlja teski posao mora u hrani dobiti do 4800 kalorija. 
No — sve brojke  potanko ne mozemo navesti. Kolicine kalorija, koje su potrebne covjeku, ovise i o drugim okolnostima: npr. velicini osobe (vecim je osobama potrebno vise,
a manjim manje], zatim o dobi, spolu, o poslu koji se obavlja, a isto tako i o
klimatskim uvjetima. Zimi nam je potrebno vise kalorija za stvaranje potrebne
tjelesne toplote negoli Ijeti. Neki ljudi takoder hranu bolje iskoristavaju, pa im
je dovoljna manja kolicina hrane, a drugi je opet iskoristavaju slabije, pa zato
moraju uzimati vece kolicine hrane — dakle i vise kalorija.
Osim pravilno odmjerenih kalorija, lijecnici i strucnjaci za covjekovu prehranu,
sve vise isticu znacenje uravnotezeno sastavljene hrane. Takva hrana mora u
dovoljnim kolicinama sadrzavati bjelancevine (meso, ribe, mlijeko itd.), masnoce
i ugljicne hidrate (brasno, tjesteninu, secer — dakle skrobne namirnice) i zastitne
tvari (vitamine i minerale). Treba se kloniti svake jednostrane prehrane,
jer je u suprotnosti s bioloskim potrebama ljudskoga organizma.
Tabela kalorija:

Legenda:
B g  = ( Bijelančevine) 

M g= ( Masti )  
UH g= ( Ugljiko Hidrati )  
Kalorije= ( Kalorije)Na 100 g  namirnica sadrži:
Meso, mesni proizvodi     B g   M g  UH g  Kalorije
  • Govedina, posna       22    2     111
  • Govedina, masna     14     24    293
  • Svinjetina, posna      21     4      118
  • Svinjetina, masna    8        46   475
  • Teletina, srednje masna   16    8     140 
  • Sunka, susena         16   29      344
  • Jetra, svinjska          19    5      1      137
  • Pile za pecenje          15   4       107
  • Mesne kobasice       12     22        254

RIBE           B g   M g  UH g  Kalorije
  • Bakalar — fileti       17        78
  • Morski losos           18        1       88
  • Haringa                    14       9        146
  • Tunina, sardine u ulju   24    21   304
Mlijeko, mlijecni proizvodi   B g   M g  UH g  Kalorije
  • Mlijeko za pice        61
  • Mlacenica              4   36
  • Jogurt                    4   5     74
  • Edamski sir, 40 % masnoce   24    22   3    221
  • Kravlji sir, 4 0% masnoce     9       17     3     208
  • Kravlji sir, 10% masnoce     17    1     2    88
Masnoce i jaja    B g   M g  UH g  Kalorije
  • Svjezi maslac   1   82       755 
  • Margarin         1     78       733 
  • Svinjska mast   0,3         99        930 
  • Ulje                    100         927 
  • 1 jaje               7      6      8
Kruh, riža, tjestenina, brasno   B g   M g  UH g  Kalorije
  • Mijesani kruh     7     1     52      252
  • Hrskav kruh od
  • crnoga brasna     7   1     46     239
  • Razeni kruh         10     1      77       383
  • Žemlje      7     1      58      278
  • Riža  7      2       75        371
  • Tjestenina s jajima    13     3         72      390
  • Psenicno brasno, griz  10     1     75       350
Sećer, slatkiši    B g   M g  UH g  Kalorije
  • Secer    100          394 
  • Med     1,5       75        300
  • Cokolada sa 
  •  punomasnim mlijekom  9    33     55      563
  • Marmelada     1       65         274
Povrće   B g   M g  UH g  Kalorije
  • Krumpir  2     19     85
  • Mrkva, celer i sl.        29
  • Spinat        2     18
  • Mladi grasak     3           37
  • Sampinjoni    3         3     22
  • Povrce u konzervi  2         5        29
Voće   B g   M g  UH g  Kalorije
  • Jabuke    0,3      11      48
  • Narandze    0,7     7       39
  • Banane     0,8          14        61
  • Tresnje     0,7         13        57
Pića    B g   M g  UH g  Kalorije
  • Kava [gorka)      0
  • Vocni sok     1         10        47
  • Svijetlo pivo      0,8       4,3       45
  • Bijelo vino (priblizno)        60
  • Crno vino                      ca. 68
  • Rakija                          ca.220
  • Viski                             ca.343     
Legenda:
B g  = ( Bijelančevine) 

M g= ( Masti )  
UH g= ( Ugljiko Hidrati )  
Kalorije= ( Kalorije)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Kocke s orasima recept sa slikom

KOCKE S ORASIMA
Tijesto: 
15 dag margarina15 dag secera15 dag oraha7 dag brasna1/2 praska za pecivo4 bjelanjkaPriprema: 
Umutiti margarin sa secerom i naizmjence dodavati mljevene orahe, brasno i prasakza pecivo sa snijegom od bjelanjaka. Tijesto ispeci i jos vruce preliti zutom glazurom. Ostaviti na toplome da se susi.
Glazura: 
4 zumanjka15 dag secera u prahu1 zlica vanilin secera u prahuKrema: 
1 dl mlijeka10 dag oraha10 dag margarina10 dag secera10 dag cokolademalo mljevenih oraha za ukrasavanjePriprema: 
Mikserom dobro izraditi zumanjke s obje vrste secera.
Priprema: 
Mlijeko, secer i cokoladu prokuhati, te u vruce dodati orahe i margarin, Premazati kolac preko osusene glazure i posipati mljevenim orasima. Kolac po zelji rezati na kocke ili u oblike mjeseca.

Robertove-šnite kolači recept sa slikom

ROBERTOVE ŠNITE
Tijesto: 
10 bjelanjaka28 dag secera28 dag oraha2 zlice kakaa2 zlice brasnaŽuta krema:
4 dl mlijeka20 dag secera6 zlica brasna6 zumanjaka25 dag margarinaCrna krema: 
4 zumanjka2jaja25 dag secera u prahu8 dag cokolade25 dag margarinaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, postupno dodati secer, mljeveneorahe, kakao i brasno. Ispeci u namastenom i pobrasnjenom limu.
Priprema: 
Mlijeko i secer skuhati s brasnom i zumanjcima. U ohladenu kremu dodati pjenasto izraden margarin.
Priprema: 
Zumanjke, jaja i mljeveni secer skuhati na pari. Kad se zgusne dodati cokoladu i u ohladeno pjenasto izraden margarin.
Glazura:
15 dag cokolade
10 dag margarina
2 žlice male  ulja
Priprema: Cokoladu i margarin rastopiti na pari i dodati ulje zradi sjaja.
Postupak:
Peceni biskvit prvo premazat crnom kremom, nju zutom i ukrasiti cokoladnom glazurom.

Kolač Limunove kocke recept sa slikom

LIMUNOVE KOCKE
Tijesto: 
4 jaja4 žlice šećera4 žlice brašnaPriprema: 
Bjelanjke istuci u cvrst snijeg, polagano dodavati secer, zumanjke i brasno. Ispeci tijesto u velicini vece oblatne.
Krema I: 
10 žlica vode10 žlica šećera20 dag oraha4 rebra cokolade13 dag margarinaKrema II:
1 margarin8 žlica šećera u prahukorica isokod 1 limunaPriprema:
Vodu i secer prokuhati, te umijesati mljevene orahe i cokoladu. U mlako dodati margarin
Priprema: 
Margarin, secer u prahu, koricu i sok od limuna dobro pjenasto izraditi.
Postupak: 
Pripremiti 2 vece oblatne. Jednu oblatnu premazati polovicom kreme I, polovicom kreme II i poloziti biskvit. Biskvit premazati ostatkom kreme II, pa kremom I i poklopiti drugom oblatnom. Po zelji kolac mozete preliti cokoladnom glazurom.