Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od prosinca 15, 2012

Čokoladni nabujak s grožđicama recept

Čokoladni nabujak s grožđicama
Sastojci:

400 g ostrog brašna
1/2 kockice svježeg kvasca
oko 1,5 dl mlakog mlijeka
100 g šećera
175 g maslaca
3jaja
ribana korica 1/2 limuna
prstohvat soli
220 g grožđica
1 vrećica čokoladne glazure
40 g pinjola
masnoća i krušne mrvice za kalup
Priprema:
U posudu prosijte brasno pa posred njega udubite jamicu. Svjezi kvasac razmutite u polovici mlijeka. Izlijte ga u udubinu i s malo okolnog brasna pomijesajte u mekano tijesto. Ostavite ga da buja. Tada dodajte preostalo mlijeko, secer, omeksani maslac, sol, limunovu koricu i jaja pa umijesite mekse tijesto. Ostavite ga da uzlazi 30 minuta. U meduvremenu zagrijte pecnicu na 200 °C, a kalup za nabujak namastite i pospite mrvicama. Grozdice isperite u hladnoj vodi i dobro ih ocijedite.
Postupak:
U dignuto tijesto umijesajte grozdice te po potrebi dodajte jos malo brasna. Tijesto oblikujte u valjkasti oblik i polozite ga u pripremljeni kalup. Neka odstoji narednih 15 minuta, zatim ga pecite 50 do 60 minuta. Pred…

Roščići s marcipanom recept sa slikom

Roščići s marcipanom
Sastojci:

600 g zamrznutog lisnatog tijesta (2 omota)
400 g marcipana
1 jaje za mazanje
brašno za radnu površinu
šećer u prahu za posipanje
masnoća za kalup
Priprema:
Ugrijte pecnicu na 190 °C. Umijesite  marcipan i razdijelite ga na 8 komada. Svaki komad oblikujte u duguljasti prutic podjednake velicine. Odmrznuto lisnato tijesto istanjite valjkom na radnoj povrsini posutoj brasnom. Najprije ga izrezite u 2 pravokutnika, zatim svaki dijagonalno prerezite na dva trokuta. Na najuzu stranicu trokuta polozite prutic marcipana i savijte roscic. Jednaki postupak ponovite i s drugim komadima lisnatog tijesta tako da ukupno dobijete 8 roscica.
Postupak:
Roscice slozite na lim premazan masnocom. Premazite ih umucenim jajetom i petite u pecnici 15 minuta. Jos tople roscice odmah maknite s lima i ohladite. Prije posluzivanja po zelji ih pospite secerom u prahu.

Savijača s jabukama recept sa slikom

Savijača Štrudla s jabukama
Sastojci:
Dizano tijesto:

1 kockica svježeg kvasca
3,75 dl mlijeka
2 zlice šećera
1 žumanjak
500 g glatkog brašna
40 g maslaca ill margarina
1 žličica vanilin šećera
ribana korica 1/2 limuna
malo soli
Nadjev:
6 kiselijih jabuka
sok 1 limuna
100 g grožđica
3 žlice ruma
1 žličica cimeta
1 vrećica vanilin šećera
100 g sjeckanih badema
1 čašica jabukovace
1 jaje za mazanje savijače
Priprema:
Od svih sastojaka za tijesto umijesite rahlo dizano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da buja najmanje 30 minuta. Probrane grozdice namocite u rumu. Oprane jabuke ogulite, rascetvorite i ocistite od kostica pa ih narezite na tanke listice. Nakapajte ih limunovim sokom i u prikladnoj zdjeli pomijesajte s namocenim grozdicama, cimetom, vanilin secerom, bademima i jabukovacom.
Postupak:
Pecnicu ugrijte na 180 °C, a plitki lim tanko namastite. Dignuto tijesto jos jednom dobro promijesite na brasnom posutoj radnoj povrsini. Istanjite ga valjkom u veci pravokutnik, debeo prib…

Uskrsne pogačice recept sa slikom

Uskrsne pogačice -PINCA


Sastojci:
500 g glatkog brašna2 dl mlijeka40 g svježeg kvasca170 g šećera1 vrećica vanilin šećera150 g maslaca1 žlicica soli1 jaje, 6 žumanjakaribana korica 1/2 limunaribana korica 1/2 narance1 žumanjak za mazanjepapir za pečenjePriprema:
U polovici zamlaćenog mlijeka razmutite svježi kvasac. Brašno prosijte u prikladnu posudu. U sredini udubite jamicu pa u nju ulijte razmućeni kvasac. S malo okolnog brašna umijesite mekano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da buja. U preostalom mlijeku rastopite šećer, vanilin šećer, sol i maslac. Kada se kvasac digne, primiješajte mliječnu mjesavinu te zajedno s ostalim sastojcima umijesite glatko tijesto.
Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ubrusom i ostavite na toplome da buja.
Postupak:
Pećnicu ugrijte na 180 °C, a lim obložite papirom. Dignuto tijesto još jednom premijesite i ponovno ostavite da buja dok se na njemu ne pojave mjehuri. Nakon 20 minuta tijesto razdijelite na 3 jednaka dijela. Oblikujte ih u kugle i položit…

Rezana pletenica s bademima recept

Rezana pletenica s bademima
Tijesto:
400 g glatkog brašna
25 g svježeg kvasca
1,5 dl mlijeka
60 g maslaca
40 g šećera
prstohvat soli
ribana korica 1/2 limuna
2jaja
Nadjev:
100 g marcipana
2 bjelanjka
30 g šećera
1 žličica cimeta
150 g ribanih badema
Glazura:
2 žlice šećera u prahu
1 žlica vode
malo limunovog soka
ulje i brasno za lim
Priprema:
Od svih sastojaka za tijesto umijesite dizano tijesto. Ostavite ga 30 minuta na toplome, a u meduvremenu pripremite nadjev. Pjenasto izlupajte dva bjelanjka, postupno im dodajte secer i izradite tvrdi snijeg. Marcipan narezite na kockice. Pomijesajte ih s cimetom i bademima. Pecnicu ugrijte na 170 °C, a lim tanko premazite uljem i ovlas pospite brasnom.
Postupak:
Na radnoj povrsini posutoj brasnom tijesto istanjite valjkom u oblik pravokutnika. Premazite ga nadjevom i savijte u svitak. Ostavite ga na toplome desetak minuta, zatim dobivenu savijacu po sredini uzduzno prerezite. Oba kraka spletite u otvorenu pletenicu pa je polozite na pripremljeni lim…

Medeni uštipci recept sa slikom

MEDENI UŠTIPCI Sastojci: 300 g cjelovitog brašna 4 žlice slatkog vrhnja 15 g svježeg kvasca malo soli 40 g maslaca 1 jaje, 2 žumanjka 80 g meda 1 čašica ruma malo vanilin šećera i ribane korice limuna mlako mlijeko prema potrebi ulje za prženje šećer u prahu za posipanje Priprema:
Brasno prosijte u prikladnu posudu pa u sredini udubite jamicu. U zamlacenom slatkom vrhnju razmutite svjezi kvasac. Ulijte ga u brasno pa s malo okolnog brasna umijesite mekano tijesto. Pospite ga brasnom i ostavite pola sata da kvasac nabuja. Dignutom kvascu primijesajte ostale sastojke pa umijesite mekse tijesto. Pokrijte ga i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta da poveca svoj obujam.
Postupak:
Dignuto tijesto jos jednom izradite kuhacom (mozete upotrijebiti i mikser s nastavkom za tvrda tijesta). Mijesajte ga dok ne poprimi svilenkasti sjaj, zatim tijesto jos jednom ostavite na toplome mjestu da uzlazi. U vecoj posudi ugrijte dovoljnu kolicinu ulja za przenje. Pomocu dvije zlice od tijesta oblikujte us…

Bečke pokladnice recept sa slikom

BEČKE POKLADNICE 
Sastojci:
500 g glatkog brašna80 g šećera40 g svježeg kvasca80 g maslaca5 g soli1 jaje, 3 žumanjka2.5 dl mlijeka1 žlica ruma1 vrećica vanilin šećeraribana korica 1 neprskanog limunamarmelada od marelica za nadjevšećer u prahu za posipanjemasnoća ili ulje za prženje Priprema:
Brasno prosijte na plitki lim pa ga 20 minuta
zagrijavajte u pecnici na 50 °C. U polovici
ukupne kolicine mlakog mlijeka razmutite
kvasac. Toplo brasno stavite u zdjelu,
u sredini napravite jamicu pa u nju ulijte
razmuceni kvasac. S malo okolnog brasna
umijesite mekano tijesto, pokrijte ga i ostavite
na toplome da buja. Preostalo mlijeko
pomijesajte sa secerom, maslacem, solju,
vanilin secerom i rumom. Kada kvasac
nabuja, u brasno kuhacom umijesajte pripremljenu
mlijecnu mjesavinu, ribanu koricu
limuna, jaje i zumanjke pa tijesto tucite
dok se ne pocne sjajiti i otpustati mjehure.
Tada ga pokrijte i ostavite na toplome
30 minuta da naraste.
Postupak:
Na radnoj povrsini posutoj brasnom tijesto
istanjite 5 mm debelo. Br…