Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 19, 2012

Paprenjaci recept sa slikom

PAPRENJACI
Saslojci:
1,5 kg brašna, 3 dl meda, 2 Jaja, 2,5 dl mlijeka, 10 dag maslaca, papar, 5 dag šećera, malo soli Preljev: 
400 g prosijanog šećera u prahu,  6 žlica vruće vodePriprema:
1 Zamijesite tijesto od svih sastojaka te popaprite prema ukusu. Razvaljajte tanko, izrežite različite oblike i ispecite na srednje jakoj temperaturi.
2 Ukrasite ih preljevom za koji Secer u prahu i vodu izmijeSajte u gustu, tekucu smjesu. Time premažite kolacice i ostavite da se osuse.

Srca s cimetom recept sa slikom

SRCA S CIMETOM

Sastojci:
3 bjelanjka, 250 g prosijanog šećera u prahu, vanilin šećer, 3 kapi arome gorkog badema,ravna žličica mljevenog cimeta, 275-325 g mljevenih badema, prosijani šećer u prahu, prema potrebi malo vodePriprema:
1 Istucite čvrst snijeg od bjelanjaka u koji postupno dodajte šećer u prahu. Dvije žlice snijega odvojite za  premazivanje. U ostatak snijega oprezno umijesajte vanilin šećer, aromu, cimet i pola badema.
2 Razvaljajte smjesu na cko 0,5 cm debljine. Izrežite pomoću kalupa u oblik Srca i složite na namašćene limove oblozene papirom za pečenje.
3 Prije pecenja premazite preostalim snijegom od bjelanjaka. Pecite u pecnici. Keksi pri vadenju Iz pećnice trebaju biti malo mekani na dodir. Izvadite i ostavite da se ohlade.

Snježni kolačići recept sa slikom

SNJEŽNI KOLAČIĆI

Sastojci:

250g stolnog margarina280g glatkog brasna3 jaja100 g secera u prahu1/2 vrecice vanilin seceraribana korica 1 limuna200 secera100 g marmelade4 zlice rumapapir za limPriprema :
Odijelite zumanjke od bjelanjaka. Na radnu povrSinu prosijte braSno sa seceromu prahu, uokolo porazmjestite komadice hladnog margarina, dodajte zumanjke, vanilin secer i ribanu koricu limuna pa od svih sastojaka brzo umijesite prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 1/2 sata. Na radnoj povrsini posutoj brasnom razvucile tijesto valjkom na debljinu od oko 3 mm. Pomocu okruglog kalupa za kekse promjera 5 cm, izrezite kolacice i slozite ih na oblozeni lim. Od bjelanjaka i Secera izlupajte cvrsti snijeg. Njime napunite vrecicu za brizganje s glatkim nastavkom i na polovicu izrezanih keksa nabrizgajte snijeg. Ispecite kekse, a potom ih ohladite. Zakuhajte marmeladu s rumom. Slijepite po dva kolacica, jedan prazan i drugi sa snjeznom kapom.
Temperatura pecnice: 18o°C
Vrijeme pecen…

Sitni kolačići s orasima recept sa slikom

SITNI KOLAČIĆI S ORASIMA

Sastojci:
350 g glatkog brašna280 g šećera u prahu200 g mljevenih oraha2 jaja280 g stolnog margarina1/2 žličice cimeta2 žumanjka za mazanjeZa ukras:
krupni šećerčokoladna glazura100 g šećera u prahu2 Žlice boje za namimicepapir za pečenjePriprema:
Od brasna, secera, oraha, margarina, jaja i cimeta izradite mekano prhko tijesto.  Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite na hladnom 2 sata. Lim za pečenje oblozite masnim papirom. Na radnoj povrsini posutoj brašnom valjkom razvaljajte tijesto na debljinu od 4 mm. Pomoću raznih kalupa za izrezivan je zvjezdica, polumjeseca, kruzica i sl. izrezite kekse. Složite ih na lim i premazite umućenim žumanjkom. Trećinu keksa pospite šećerom. Kolačiće ispecite u ranije ugrijanoj pećnici i ohladite. Otopite čokoladnu glazuru. Dio keksa ukrasite glazurom, a od šećera i boje za kolače napravite preljev kojim ukrasite preostale kekse.
Za oko 80 komada.
Temperatura pećnice: 2oo°C
Vrijeme pečenja: 10 do 12 minuta

Zvjezdice s lješnjacima recept sa slikom

ZVJEZDICE S LJEŠNJACIMA
Sastojci:


200 g stolnog margarina200 g šećera u prahu200 g mljevenih ljesnjaka1 žličica cimeta2 žumanjka350 g glatkog brašna1 jaje za mazanje100 g šećera u prahu isok 1 limuna za glazuruLješnjaci za ukraspapir za pečenjePriprema :
Pjenasto izlupajte margarin s prosijanim secerom u prahu. Postepeno dodajte jedan po jedan žumanjak te umijesajte mljevene Ljesnjake i cimet. Naposljetku pridodajte brašno i umijesite glatko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 1 sat u hladnjaku. Grubo nasjeckajte ljesnjake za ukras. Na radnoj površini posutoj brašnom tijesto tanko razvaljajte valjkom. Pomoću dva oblika za izrezivanje zvjezdica razlicitih velicina izrezite jednaku kolicinu jednih i drugih. Malene zvjezdice premazite umućenim jajetom i obložite komadićima lješnjaka. Slozite ih na lim i ispecite. Od šećera u prahu i limunovog soka pripremite glazuru. Premazite veće zvjezdice. Dok je glazura jos mekana na njih nalijepite manje zvjezdice.
Temperatura pećnice: …

Kolačići od kakaa recept sa slikom

KOLAČIĆI-DUKATI OD KAKAA
Sastojci :

250 g stolnog margarina150 g šećera u prahu2 žumanjka200 g glatkog brašna40 g kakaamalo soli1 žličica vanilin šećeraribana korica 1 limunamalo mljevenih klinčića4 žlice marmelade od ribiza100 g čokoladne glazurepapir za pecenjePriprema :
Margarin pjenasto izlupajte sa secerom u prahu. Stalno mijesajuci najprije dodajte zumanjke, zatim primijesajte brasno, kakao, sol, ribanu koricu limuna te mljevene klincice. Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Vrecicu za brizganje s glatkim nastavkom napunite smjesom i na pripremljen lim nabrizgajte okrugle dukate. Pecite ih u vec ugrijanoj pecnici, a potom malo ohladite u limn. Polovicu dukata premazite s donje strane marmeladom od ribiza. Slijepite ih s drugom polovicom. Tako sastavljene dukate umocite u otopljenu cokoladnu glazuru i ostavite na resetki da se glazura stisne, a visak ocijedi.
Temperatura pećnice: 200°C
Vrijeme pečenja: 10 minuta

Čokoladne kockice recept sa slikom

ČOKOLADNE KOCKICE
Sastojci:
300g cokolade za kuhanje150g nugataribana korica 1 narance2 zumanjka60 g stolnog margarinal00 g secera u prahukakaoaluminijska folija za oblaganje limaPriprema :
Cokoladu i nugat nasjeckajte na komadice i otopite ih nad parom. Omeksani margarin pjenasto umutite sa zumanjcima, prosijanim secerom i ribanom koricom narance. Plitki kalup (2 do 3 cm visine) oblozite aluminijskom folijom. Malo ohladenu smjesu cokolade i nugata primijesajte masi od |aja i margarina. Sve sastojke temeljito izmijesajte. Dobivenu smjesu nanesite na lim, povrsinu poravnajte i cokoladnu smjesu ostavite 2 sata u hladnjaku da se stvrdne. Stisnuti kolac izvadite iz lima, skinite aluminijsku foliju te nozem uronjenim u vrucu vodu izrezite kockice. Svaku obilno uvaljajte u kakao.
Za oko 24 kockice.

Kokos kuglice recept sa slikom

KOKOS KUGLICE

Sastojci :

400 g šećera
2 dl vode
250 g margarina za kreme
400 g mlijeka u prahu
200 g kokosova brašna
cijeli lješnjaci ili bademi za umetanje
kokosovo brašno za valjanje
Priprema :
Zakuhajte vodu sa šećerom. Dobiveni sirup odmaknite s vatre, malo ohladite pa u njega primijesajte margarin. Potom postepeno uz stalno mijesanje dodajte mjesavinu mlijeka u prahu i kokosa. Dobro izmijesanu smjesu ohladite u hladnjaku. Oblikujte kuglice, u svaku utisnite oguljeni, preprzeni Ijesnjak ili badem, zatim ih uvaljajte u kokosovo brasno. Kuglice posluzite u ukrasnim papirnatim  flasicama.
Za oko 50-60 kuglica

Fino božićno pecivo recept sa slikom

FINO BOŽIĆNO PECIVO

Sastojci:

360 g glatkog brašna
20 g skrobnog brašna
140 g šećera u prahu
250 g stolnog margarina
ribana korica 1 naranče
1 vrećica vanilin šećera
malo soli
1 jaje
šećer u prahu za posip
100 g marmelade ili po želji
1 čašica voćnog likera
papir za pečenje
Priprema :
Prosijte brasno sa Skrobnim brasnom i secerom u prahu. Margarin narezite na komadice pa ga zajedno s ribanom koricom narance, vanilin Secerom, ja- (etorn i solju umijesite u brasno. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 2 sata u hladnjaku. Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Na radnoj povrSini posutoj brasnom tijesto razvaljajte valjkom 5 mm debelo. Pomocu oblika valovitih rubova izrezite kekse, potom polovici izrezite kruzic u sredini tako da dobijete vjencice. Slozite ih na lim i svjetlo ispecite. Odmah ih odvojite od papira i ohladite. Glatko izmijesajte marmeladu s likerom i kuhajte ju dok se malo ne zgusne. Vjencice obilno pospite Secerom u prahu, a …

Božićna srca od badema recept sa slikom

Božićna srca od bademaSastojci :

280 g glatkog brašna120 g mljevenih badema130 g šećern u prahu220 g stolnog margarina2 žumanjkaribana korica 1 limunamalo soliPariška krema:
1,25 dl slatkog vrhnja150 g čokolade za kuhanje3 zlice likera od naranče ilinekog voćnog likerašećer u prahu za posippapir za pečenjePRIPREMA:
Prosijte brasno sa secerom u prahu. Margarin narezite na komadice pa ga Zajedno s ribanom koricom limuna, zumanjcima i solju umijesite u brasno. Od svih sastojaka umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 3 sata u hladnjaku. Dva lima za pecenje oblozite masnim papirom. Na radnoj povrsini posutoj brasnom tijesto razvaljajte valjkom 4 mm debelo. Pomocu veceg i manjeg kalupa za kekse u obliku srca izrezite kekse. Slozite ih na lim i svjetlo ispecite. Odmah ih odvojite od papira i ohladite. Za kremu sitno nasjeckajte cokoladu. Pomijesajte ju sa slatkim vrhnjem i na umjerenoj vatri, stalno mijesajuci, zakuhajte. Smjesu odmah odmaknite s vatre i ohladite. …

Kocke od keksa i oraha recept sa slikom

Kocke od keksa i oraha


Sastojci :
Za oko 40 komada kolačića

300 g šećera
1 dl vode
125 g margarina za kreme
250 g mljevenih keksa
100 g mljevenih oraha
malo ruma
čokoladna glazura
PRIPREMA:
Zakuhajte vodu sa secerom. Dobiveni sirup no dmaknite s vatre, malo ohladite pa u njega primijesajte margarin. Postepeno uz stalno mijeSanje dodajte i preostale sastojke. Cetvrtasti kalup premazite margarinom. Napunite ga smjesom, poravnajte povrSinu i lagano pritisnite. Kolac prelijte cokoladnom glazurom, odlozite u hladnjaku, a kada se stisne, narezite ga na kocke.
SAVJET :
 Cokoladnu glazuru pripremite na sljedeći nacin - na laganoj vatri u dubljoj zdjelici ugrijte 130 g Zvijezda stolnog margarina. Kuhajte ga dok iz njega ne ispari sva voda, a kada se na povrsini prestanu pojavljivati mjehurici, margarin odmaknite s vatre. Dodajte mu 1 zlicu Zvijezda suncokretovog ulja i sacekajte da se na dnu posude sakupi talog. Nad parom otopite 250 g cokolade za kuhanje. Stalno mijeSajuci, dolijte joj otopljeni…

Božićni polumjeseci recept sa slikom

Božićni svečani polumjeseci

Sastojci : za oko 3o komada:


300 g glatkog brašna
1 ravna zličica praška za pecivo
l00 ng šećera u prahu
180 g stolnog margarina
1 jaje
1 vrećica vanilin šećera
malo soli
100 g marmelade od marelica
3 žlice ruma
šećer u prahu pomiješan s vanilin
šećerom za posip
papir za pečenje
Priprema :
Prosijte brasno s praskom za pecivo i Secerom u prahu. Margarin narezite na komadice pa ga zajedno s jajima, vanilin secerom i solju umijesite u brasno. Brzo umijesite prhko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 2 sata nu hladnjaku. Urn za pecenje oblozite masnim papirom. Na radnoj povrsini posutoj brasnom valjkom razvaljajte tijesto 3 mm debelo. Pomocu oblika za izrezivanje polumjeseca izrezite kekse. Slozite ih na lim i svjetlo ispecite. Neka se ohlade na limu, zatim ih oslobodite s papira. nGlatko izmijesajte marmeladu s rumom i zakuhajte dobivenu mjesavinu. Slijepite po dva polumjeseca i pospite ih secernom mjesavinom.
Temperatura pecnice: 190°C
Vrijeme pecen…

Čokoladne zvjezdice recept sa slikom

Čokoladne zvjezdice božićni kolačići

Sastojci : 
za oko 40 komada.

360 g glatkog brašna
240 g stolnog margarina
malo soli
100 g šećera u prahu
1/2 žlicice praška za pecivo
2 žlice kakaa
1/2 vrećice vanilin sećera
1 žumanjak
150 g marmelade od marelica
3 žlice ruma
čokoladna glazura za ukras
papir za pečenje
Priprema :
Prosijte brašno s praškom za pecivo i šećerom u prahu. Margarin narežite na komadiće pa ga zajedno sa žumanjkom, vanilin šećerom, kakaom, solju i brašnom umijesite u prhko tijesto. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite 2 sata u hladnjaku. Dva lima za pečenje oblozite masnim papirom. Tijesto razvaljajte valjkom 4 mm debelo. Pomocu vec'eg i manjeg kalupa za izrezivanje zvjezdica izrezite jednaku kolicinu jednih i drugih. Slozite ih na lim i ispecite. Neka se ohlade na limu, zatim ih oslobodite s papira. Glatko izmijesajte i zakuhajte marmeladu s rumom. Dobivenom mjesavinom slijepite vecu i manju zvjezdicu. Od masnog papira oblikujte tuljak, napunite ga cokoladnom gl…