Preskoči na glavni sadržaj

Postovi

Prikazuju se postovi od studenoga 2, 2012

Torta latte macchiato recepti za torte

TORTA LATTE MACCHIATO
Sastojci:
Biskvit:
1 kutija mjesavine za Cokoladni kolac100 ml mlijeka3 jaja150 g maslaca Hi margarina2 zlice skuhane, jake kaveZa nadjev:
350 g marelica6 listica  bijele zelatine u listicima3 jaja100 g secera100 ml mlijeka500 ml slatkog vrhnja1 omot(oko 18 g) instant cappuccina ili praska za ledenu kavuZa ukrasavanje i posipanje:
50 g prosarane svijetlotamne cokolademalo kakaa.PRIPREMA:
1- Biskvit: Prema uputama na kutiji pripremite tijesto za cokoladni kolac, ali dodajte 2 zlice prethodno skuhane, jake kave. Ulijte u kalup za kolace (promjera 26 cm, namastenog dna, oblozen masnim papirom). Stavite na srednju resetku u pecnicu.
2- Ispeceni biskvit izvadite iz kalupa i ostavite na resetki za kolace da se ohladi. Nakon toga stavite biskvit na pladanj za tortu i uokolo postavite obruc za tortu.
3-Nadjev: Operite, osusite, prepolovite i ocistite marelice. Rasporedite ih po torti sa zaobljenim dijelom prema gore. Omeksajte zelatinu. Pomijesajte jaja sa secerom i mlijekom …

Torta od višanja i banana recepti

TORTA OD VIŠANJA I BANAN S LIKEROM OD KOKOSA
Sastojci: Tijesto:
4 jaja100 g secera120 g glatkog brasna50 g cokolade za kuhanje10 g margarinaNadjev:
1 staklenka visanja(ocijedena masa 350 g)1/2 soka od visanja iz staklenke (kompota)1 omot  pudinga s okusom vanilije2 oguljene bananeKrema:
250 g jogurta250 g kiselog vrhnja140 g secera u prahu1 omot vanilin secera7 listica  bijele zelatine100 ml likera od kokosa (Batida de Coco)250 ml  slatkog vrhnja1 bananaZa ukras:
nekoliko visanja
PRIPREMA:
1-Pjenasto istucite jaja sa secerom. Prosijte brasno preko te smjese i umijesajte cokoladu koju ste rastopili s
margarinom.
2-Smjesu ulijte u kalup za kolace (promjera 26 cm) cije ste dno prethodno prekrili papirom za pecenje i zagladite. Stavite u donju polovicu prethodno zagrijane pecnice.
3-Ocijedite visnje i sacuvajte sok. Pripremite puding prema uputama na omotu sa sokom od visanja ( po potrebi do 1/2 1 dodajte vode). Ocijedene visnje odmah pomijesajte s vrucim pudingom.
4-Ohladeno tijesto jedanput p…

Baselski medenjaci recepti za kolače

BASELSKI MEDENJACI
450 g meda300 g šećeražlica i pol cimetaprstohvat klinčića u prahu½ žličice muškatnog oraščića100 g mljevene kandirane narančine korice100 g mljevene kandirane limunove korice200 g mljevenih bademanaribana limunova korica1 dl Višnjevca600 g brašnažličica i pol praška za pecivo150 g šećera u prahu3 do 5 žlica višnjevca ili vode Priprema: 

U maloj posudi na umjerenoj vatri rastopite med, šećer, sol i četiri žlice vode. Pustite da se smjesa malo ohladi. U ohlađenu smjesu umijesajte naribanu limunovu koricu, klinčić, cimet i muškatni oraščić. Prosijte brašno i prašak za pecivo pa 2/3 umiješajte u tijesto. Zatim umiješajte kandiranu limunovu i narančinu koru, bademe i preostalo brasno. Zagrijte pećnicu na 180°C. Na limu  za pečenje, koji ste  premazali margarinom, razvaljajte tijesto na debljinu oko pola centimetra i malo posipajte brašnom. Pecite ga oko 25 minuta. Za ocaklinu prokuhajte šećer u prahu s trešnjevačom. Gotovi kolač odmah skinite s lima i premažite vrućom oc…

Kokos kolač recepti za kolače

KOKOS KOLAČ
Sastojci:
Tijesto:
6 bjelanjaka,200 g kristal secera,150 g kokosa,2 salice mlijeka,paketic praska za pecivo,sok od jednog limuna.Nadjev: 
6 zutanjaka,6 zlica secera,5 zlica brasna,4,5 dl mlijeka,250 g maslaca,vanilin secer.Ukrašavanje: 
50 g kokosovog brasna,5-6 suhih marelica,ribana kora 1 limunaPriprema: 
Bjelanjke dobro istuci sa secerom, dodati kokos,  prasak z a pecivo i, na kraju, sok od limuna. Pecnicu zagrijati na 200° a peci na 180° C. Srednje veliki pleh podmazati i posuti brasnom. Tijesto je peceno kad se pocne odvajati od rubova pleha. Jos topli biskvit preliti s 2 salice vrelog mlijeka i ostaviti da se hladi u plehu. Ako vam se cini da nije dovoljno vlazan, slobodno dodajte jos vrelog mlijeka. Zutanjke istuci sa secerom i dodati brasno. Polako umijesati mlijeko i kuhati na pari. Kada se zgusne ostaviti da se ohladi. U ohladenu masu istuci maslac i vanilin secer. Premazati biskvit. Posuti kokosom i ribanom korom limuna. Svaki komad  kolaca ukrasiti komadicem suhe ma…

Urmašice recepti za kolače

URMAŠICE
Potrebno:
750 g brasna,300 g margarina,3 zutanjka,4 zlice kiselog mlijeka,400 g secera,0,5 I vode,sok od 1 limuna,2 paketica vanilin secera.Priprema: 
Istuci margarin, dodati brasno i mijesiti dok se masa ne ujednaci.
Dodati zutanjke i kiselo mlijeko. Mijesiti i dalje. Od dobivenog tijesta raditi valjcice duzine 5 cm i pritiskati ih na ribez. Urmasice slagati u namasceni pleh i peci na 180° dok ne porumene.
Skuhati gusti sirup od secera i vode, dodati vanilin secer i limunov sok pa preliti urmasice.

Tulumbe recepti za kolače

TULUMBE
Potrebno: 
375 g + 0,5 I vode,125 g ulja,1 kg + zlica secera,300 g brasna,paketic praska za pecivo,5 jaja,1 limun  paketic vanilin secera.Priprema:
Staviti da provrije 375 g vode i 125 g ulja sa zlicom secera. Dodati brasno i prasak za pecivo.
Dobro promijesati i u ohladenu smjesu istuci pazijivo jaja, jedno po jedno.
Tulumbe propustati kroz tiskalicu i prziti na vrelom ulju. Przene tulumbe spustati u kuhani i ohladeni serbet od 1 kg secera, 0,5 I vode, limuna narezanog na kolutice i paketica vanilin secera.

Baklava recepti za kolače

BAKLAVA
Potrebno:
500 g tankih kora,200 g mljevenih i 50 g nasjeckanih oraha,50 g grozdica,50 g secera,ulje.Sirup:
375 g secera,2,5 dl vode,1 limun narezan na kolutice.Priprema:
Pomijesati orahe, grozdice i secer. U podmazani pleh poslagati polovicu predvidenih kora. Svaku poprskati mjesavinom ulja i vode, posuti orasima i secerom, pa na isti nacin slagati drugu polovicu kora. Peci oko 30 minuta u pecnici zagrijanoj na 180°. Skuhati sirup od secera, vode i limuna, preliti ispecenu baklavu i ostaviti da se ohladi.

Torta od sira recepti za torte

TORTA OD SIRA
Potrebno: 
300 g mljevenih Petit beurre keksa,125 g maslaca  2 rebra rebra cokolade.Nadjev:
8 listova zelatine,0,5 kg svjezeg sira,1/4 I slatkog vrhnja,voce,100 g secera,paketic vanilin secera,ribana kora od limuna i preljev u boji za ukrasavanje. Priprema:
Od keksa, otopljenog maslaca i cokolade napravite koru, stavite na dno kalupa i poravnajte. Zelatinu namocite i ostavite da nabubri. U posudi pomijesajte sir, secer, paketic vanilin secera i ribanu limunovu koru. Odvojite zelatinu od viska vode, pomijesajte s tri zlice sira, sve stavite u smjesu od sira i dobro promijesajte. Dodajte ovoj smjesi slatko vrhnje, pomijesajte i stavite na ohladenu koru. Ukrasite vocem i preljevom u boji.

Čokoladna rolada recepti za kolače

ČOKOLADNA ROLADA S SLATKIM VRHNJEM
Sastojci:
Tijesto: 

12 bjelanjaka,12 zlica secera,3 zlice kakaa,6 zutanjaka,3 zlice brasna.Nadjev: 
6 zutanjaka,10 zlica secera,150 g cokolade za kuhanje,salica mlijeka,2 zlicice gustina,1 slatko vrhnje.PRIPREMA:
 Istuci bjelanjke sa secerom, dodati zutanjke i na kraju brasno i kakao. Tijesto peci na umjerenoj temperaturi dok se ne pocne odvajati od pleha. Tijesto omotati u krpu  posutu kristal secerom i ostaviti da se ohladi. Zutanjke istuci sa secerom i kuhati na pari, dodati salicu mlijeka i cokoladu. Na kraju dodati gustin razmucen u malo mlijeka i kuhati jos desetak minuta. U ohladenu masu dodati istuceno slatko vrhnje. Odmotati ohladeno tijesto, nadjenuti i zarolati.

Čokoladni kolač recepti za kolače

ČOKOLADNI KOLAČ
Potrebno:
10 zutanjaka,250 g secera u prahu,200 g rastopljene cokolade,250 g maslaca,2 zlice brasna,zlicica praska za pecivo,160 g mljevenih oraha,ribana cokolada za posipavanje. Izaberite sami oblik i dimenzije ovog kolaca.
Ova masa dovoljna je za veliki pleh.
Tijesto mozemo podijeliti na tri kore po  duzini. Ukoliko zelite, mozete peci u kalupu 30 x 15 cm i rezati koncem na tri kore.
Priprema:
Zutanjke istuci sa secerom u prahu i rastopljenom cokoladom pa kuhati na pari.
U rashladenu masu dodati maslac i odvojeno istuci polovinu ove smjese, a u ostatak dodati 2 zlice brasna, zlicu praska za pecivo, istuceni snijeg od bjelanjaka, mljevene orahe i peci u pecnici oko 30 minuta na 200° C.
Razrezati na tri dijela, nadjenuti i ukrasiti ribanom cokoladom.

Novogodišnji Išleri recepti za kolače

NOVOGODIŠNJI IŠLERI
Potrebno: 
200 g brasna, 180 g maslaca, 100 g secera u prahu,100 g mljevenih oraha, 1 zutanjak.Snijeg: 
4 bjelanjaka i casa secera, nekoliko zlica vode.Glazura:
cokolada, mlijeko, maslac.Priprema:
Zamijesiti tijesto i ostaviti ga pola sata u hladnjaku. Razvuci ga ikalupom vaditi pogacice. Peci ih 25 minuta u brasnom posutom plehu na 180°.
Zatim pripremiti snijeg. Prvo karamelizirati secer s nekoliko zlica
vode. Staviti u staklenu posudu i dobro mijesati drvenom kuhacom
dok se ne ohladi, a zatim zlicu po zlicu dodavati istucenim bjelanjcima.
Ohladene pogacice ukrasiti snijegom pomocu tiskalice i preliti glazurom
od cokolade. Po zelji posuti kokosom.


Rolada s višnjama recepti za kolače

ROLADA S VIŠNJAMA
Tijesto:
8 jaja,7 žlica šećera,8 žlica mljevenih oraha,žlica brasna.Nadjev:
2 pudinga od vanilije,1 I mlijeka,2 žlice šećera,150 g maslaca,100 g šećera u prahu,300 g višanja bez koštica.Ukrasavanje:
1 slatko vrhnje
Priprema:
Jaja istući sa šećerom, dodati orahe i brašno. Peći u plehu koji smo prethodno podmazali i pobrašnili. Pećnicu zagrijati na 200° C, a peci na 180° C. Gotovo tijesto zarolati, uviti u krpu i ostaviti da se ohladi. Krpu prethodno posuti kristal šećerom. Umijesati puding u malo mlijeka odvojenog od predviđene količine. Skuhati puding s 2 žlice šećera - ohladiti i u ohladeni dodati maslac istučen sa šećerom u prahu. Odviti koru, nadjenuti roladu s 2/3 nadjeva i poredati višnje. Ostatkom nadjeva premazati roladu. Dobro ohladiti. Prije posluživanja ukrasiti slatkim vrhnjem.

Moskovske šnite recepti za kolače

MOSKOVSKE ŠNITE
Za jednu koru:
5 bjelanjaka, 7 zlica secera, 8 zlica mljevenih oraha, zlica brasna.Nadjev:
15 zutanjaka, 15 zlica secera, 2 salice mlijeka, 250 g margarina, 2 zlice secera u prahu, 2,5 dl slatkog vrhnja, 300 g ociscenih visanja, 300 g ananasa iz kompota, 150 g Ijesnjaka. Za ukrasavanje: 2,5 dl slatkog vrhnja.
Priprema:
Odvojeno se peku 3 kore. Istuci bjelanjke sa secerom, dodati mljevene orahe i brasno. Promijesati smjesu i peci u podmazanom i brasnom posutom plehu na 180° dok se tijesto ne pocne odvajati od rubova pleha.
Zutanjke istuci sa secerom, dodati mlijeko i kuhati na pari dok se ne zgusne. Ohladenoj masi dodati margarin istucen sa secerom u prahu. Na kraju dodati 1 tuceno slatko vrhnje i sve podijeliti na 3 dijela.
Kolac se nadijeva na sljedeci nacin:
1. kora - nadjev, ociscene visnje, przeni mljeveni Ijesnjaci
2. kora - nadjev, ananas, przeni mljeveni Ijesnjaci
3. kora - nadjev, izmjesani ananas i visnje, przeni mljeveni Ijesnjaci
Premazati kolac tucenim slatkim …

Čokoladna torta recepti

Sastojci za koru:čokoladna torta sa tri vrste čokolade
4 jaja
4 kašike secera
4 kašike kakaa
4 kašike brasna
100 gr čokolademalo praska za pecivo
Za preljev: čokoladno mlijeko
Za prvi krem: 2,5 dcl vrhnja za šlag i 200 gr tamne čokolade
Za drugi krem: 2,5 dcl vrhnja za šlag i 200 gr mliječne čokolade
Za treci krem: 2,5 dcl vrhnja za šlag i 200 gr bijele čokolade
Za dekoraciju: šlag pjena…
Priprema:
Čokoladu otopiti na pari. Umutiti jaja sa šećerom, dodati preostale sastojke, potom dodati čokoladu, sjediniti i ispeći koru na 180 C u okruglom kalupu za torte br. 28 prethodno premazanom sa malo margarina i posutom sa laganim slojem brašna. Koru peći 20 minuta. Toplo preliti sa malo čokoladnog mlijeka. Otopiti na pari tamnu čokoladu i dodati zatim vrhnje, pa sve miješati dok se ne sjedini. Ohladiti dobro masu i onda je izmiksati. Postupak je isti i sa ostalim kremama. Preko kore staviti tri kreme i ukrasiti tortu sa šlag pjenom, a okolo dekoracijama za torte. Tortu odloziti par sati u frižider da se …