Saher Torta recept sa slikom

OCIJENI RECEPT 
Saher Torta Sastojci
Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 12 dag maslaca
  • 15 dag čokolade za kuhanje
  • 15 dag šećera
  • 15 dag brašna
  • 1 vrećica praška za pecivo
Za namakanje biskvita:
  • 0,5 dl mlijeka
  • 2 žlice ruma
Za nadjev:
  • 30 dag marmelade od marelice
  • 2 žlice vode
  • 1 žlica ruma
Za glazuru:
  • 20 dag čokolade za kuhanje
  • 3 žlice mlijeka
  • 10 dag maslaca
Priprema
Biskvit:

Pjenasto umutite maslac sa secerom. Rastopite cokoladu na laganoj temperaturi stednjaka.
Jos vrucu cokoladu dodajte umucenom maslacu. Dodajte jedan po jedan zumanjak i neprekidno
mijesajte dok ne dobijete jednolicnu smjesu. Umutite cvrsti snijeg od bjelanjaka. Mijesajuci
drvenom zlicom, lagano umijesajte u smjesu od zumanjaka naizmjenicno snijeg od bjelanjaka
i brasno u koje ste umijesali prasak za pecivo. Mijesajte dok se smjesa ne sjedini. Oblik za tortu
oblozite masnim papirom. Izlijte smjesu za biskvit u oblik. Pecite na temperaturi od 180°C oko
1 sat. Jos vruc biskvit iskrenite iz oblika i odstranite masni papir. Ostavite neka se ohladi.
Nadjev:
Pomijesajte marmeladu s vodom i rumom. Stavite posudu na stednjak i zagrijte smjesu,
pazeci da ne uzavri.
Glazura:
Cokoladu i maslac narezite na listice. U posudu stavite mlijeko, cokoladu i maslac. Na
laganoj vatri uz stalno mijesanje otopite sastojke. Kad su se svi sastojci sjedinili glazura je
gotova.
Izrada:
Biskvit za tortu prerezite na 3 poprecna dijela. Svaku biskvitnu koru neposredno prije
mazanja nadjeva namocite mjesavinom mlijeka i ruma. izmedu svake biskvitne kore namazite
jos mlaki nadjev. Ostavite dio nadjeva za premazivanje cijele torte izvana.
UkraSavanje:
Cijelu tortu prelijte jos toplom cokoladnom glazurom. Spricom za kolace ukrasite tortu po zelji.

Nađi recept

Recent Posts Widget