Međimurska Gibanica

OCIJENI RECEPT 
Međimurska Gibanica
Sastojci
Za tijesto:
  • 1 kg brašna 
  • 2 jaja
    15 dag maslaca 
  • 2 dl vrhnja 
  • na vrh noža soli
  • po potrebi mlake vode ako vam tijesto bude pretvrdo
Za nadjev I:
  • 20 dag maka 
  • 5 dag šećera 
  • 1/2 vrećice vanilin šećera 
  • 2 dl mlijeka
Za nadjev II:
  • 25 dag mljevenih oraha 5 dl mlijeka
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice šećera
 Za nadjev III:
  • 50 dag svjezeg kravljeg sira 
  • 10 dag secera 
  • 3 jaja
  • 5 dag maslaca na vrh noza soli
Za ukrasavanje:
  • 5 dag secera u prahu
Priprema
Tijesto:

Brasno stavite na odgovarajucu radnu plohu. U njemu napravite udubinu. U nju dodajte jaja, vrhnje, umuceni maslac i sol. Dodajte i mlake vode ako vam je tijesto pretvrdo. Umijesite mekano tijesto. Od tijesta napravite grudu i lagano je namazite uljem kako ne bi dobila koricu. Ostavite sa strane na toplom mjestu neka odstoji 1 sat.

Nadjev I:
Izmijesajte mak, secer i vanilin secer. Mjesavinu poparite vrucim mlijekom i dobro promijesajte. Pazite da smjesa ne ostane gusta i po potrebi dodajte jos vruceg mlijeka.

Nadjev II:
Mljevene orahe prelijte vrucim mlijekom. Dodajte im med i secer. Dobro izmijesajte.
Nadjev III:
Sir ocijedite i dodajte mu secer, jaja i umuceni maslac. Malo posolite i dobro izmijesajte. Izrada:
Tijesto podijelite na 3 dijela. Od tijesta razvaljajte 3 kore prema velicini lima za pecenje. Lim za pecenje oblozite masnim papirom. Na njega polozite jednu koru. Premazite je nadjevom od maka (nadjev I). Prekrijte drugom korom i premazite je nadjevom od oraha (nadjev II). Premazite nadjevom od sira (nadjev III) pa prekrijte zadnjom korom. Pecite na temperaturi od 170°C oko 40 minuta.

Postoji jos jedan nacin za izradu ove gibanice. Moze se izraditi i nadjev od jabuka. U torn slucaju gibanica ima 4 nadjeva.

Za nadjev IV:
1 kg kiselih jabuka
2 žlice šećera
1 vrećica vanilin šećera
2 žlice krušnih mrvica

Nadjev IV:
Operite pa ogulite jabuke. Naribajte ih na krupni ribez. Pomijesajte ih sa secerom, vanilin secerom i krusnim mrvicama. Ovaj nadjev namazite kao prvi nadjev na koru.

Ukrasavanje:
Pospite kolac secerom u prahu.

Nađi recept

Recent Posts Widget