Kolač s Nadjevom od Limuna

OCIJENI RECEPT 
Kolač s nadjevom od Limuna
Sastojci
Za tijesto:

  • 20 dag brasna 
  • 8 dag maslaca 
  • 10 dag secera 
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • malo naribane korice od limuna 
  • 1/2 vrećice praška za pecivo 
  • malo soli
Za nadjev I:
  • sok od 1-2 limuna
  • naribana korica od 1 limuna
  • 3 žumanjka
  • 35 dag šećera
  • 20 dag brašna
  • 2,5 dl mlake vode
  • 5 dl vrele vode
Za nadjev II:
  • 4 bjelanjka
  • 4 žlice šećera
  • 2-3 žlice soka od limuna
Za ukrašavanje:
  • 1 limun narezan na ploške
Priprema
Tijesto:

Mijesajuci sjedinite brasno s izmrvljenim maslacem. Zatim dodajte secer, malo soli, naribanu koricu od limuna, prasakza pecivo, jaje i zumanjak. Umijesite glatko sjedinjeno tijesto.

Nadjev I:
U posudi izmijesajte zumanjak, secer, brasno i mlaku vodu. Stavite na stednjak i uz neprestano mijesanje kuhajte na laganoj temperaturi. Zatim dodajte 5 dl vrele vode i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dolijte vec pripremljen sok od limuna i naribanu koricu od limuna. Smjesu ostavite sa strane neka se ohladi. Tijekom hladenja povremeno je promijesajte.

Nadjev II:

Bjelanjke umutite u cvrst snijeg. Pazite da vam ne upadne niti malo zumanjka jer necete mod napraviti cvrsti snijeg. Stalno mijesajuci, postupno dodajte secer. Kad se secer rastopi, dodajte limunov sok.

Izrada:

Lim za pecenje nauljite i lagano pobrasnite. Tijestom oblozite dno lima. Stavite peci oko pola sata na temperaturi od 150°C, samo da tijesto malo pozuti. Izvadite iz pecnice i premazite ga nadjevom od limuna, a zatim i nadjevom od bjelanjaka. Pecite sve skupa jos oko 15 minuta, dok se snijeg na vrhu ne zapece.

Ukrasavanje:
Narezite limun na tanke ploske i njima ukrasite kocke izrezanog kolaca.

Nađi recept

Recent Posts Widget