
Sastojci
Za tijesto:
- 20 dag brasna
- 8 dag maslaca
- 10 dag secera
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- malo naribane korice od limuna
- 1/2 vrećice praška za pecivo
- malo soli
- sok od 1-2 limuna
- naribana korica od 1 limuna
- 3 žumanjka
- 35 dag šećera
- 20 dag brašna
- 2,5 dl mlake vode
- 5 dl vrele vode
- 4 bjelanjka
- 4 žlice šećera
- 2-3 žlice soka od limuna
- 1 limun narezan na ploške
Tijesto:
Mijesajuci sjedinite brasno s izmrvljenim maslacem. Zatim dodajte secer, malo soli, naribanu koricu od limuna, prasakza pecivo, jaje i zumanjak. Umijesite glatko sjedinjeno tijesto.
Nadjev I:
U posudi izmijesajte zumanjak, secer, brasno i mlaku vodu. Stavite na stednjak i uz neprestano mijesanje kuhajte na laganoj temperaturi. Zatim dodajte 5 dl vrele vode i nastavite kuhati dok se smjesa ne zgusne. Na kraju dolijte vec pripremljen sok od limuna i naribanu koricu od limuna. Smjesu ostavite sa strane neka se ohladi. Tijekom hladenja povremeno je promijesajte.
Nadjev II:
Bjelanjke umutite u cvrst snijeg. Pazite da vam ne upadne niti malo zumanjka jer necete mod napraviti cvrsti snijeg. Stalno mijesajuci, postupno dodajte secer. Kad se secer rastopi, dodajte limunov sok.
Izrada:
Lim za pecenje nauljite i lagano pobrasnite. Tijestom oblozite dno lima. Stavite peci oko pola sata na temperaturi od 150°C, samo da tijesto malo pozuti. Izvadite iz pecnice i premazite ga nadjevom od limuna, a zatim i nadjevom od bjelanjaka. Pecite sve skupa jos oko 15 minuta, dok se snijeg na vrhu ne zapece.
Ukrasavanje:
Narezite limun na tanke ploske i njima ukrasite kocke izrezanog kolaca.