Različiti kuharski postupci

OCIJENI RECEPT 
KUHANJE
Kuhanjem nazivamo omeksavanje namirnica u vreloj tekucini (100° C). Kuha se meso iii povrce s razlicitim dodacima (sol, ocat itd.) ili pak tjestenina. U mlijeku se kuhaju riza i griz. — Za tzv. jaku (krepku) juhu meso treba staviti u hladnu vodu (bouillon). Ako ga stavite u vrelu vodu, mesne ce se pore na povrsini odmah zatvoriti jer ce se stvrdnuti bjelancevine. Tako sok ne moze oticati, a meso ce ostati okusno i socno.
POŠlRANJE ILI KUHANJE U VODI TIK ISPOD VRELIŠTA
Tako se naziva kuhanje u tekucini koja je ugrijana na priblizno 95—98° C. U takvoj se vodi kuhaju osjetljive ribe, posirana jaja, fini hasei i sva jela koja treba da se u vrucoj vodi samo stvrdnu odnosno nabreknu (bjelancevinaste i skrobne namirnice i mjesavine).
KUHANJE U PARI
Namirnice se omeksavaju na temperaturi od 100° C. Namirnica lezi na mrezici ili u resetastoj posudi, koja stoji iznad vrele vode. Posuda mora biti pokiopljena.
PIRJANJE (DINSTANJE)
Namirnica se omekvasa u vlastitom soku, ali se dodaje jos malo masnoce i malo tekucine (vode iii juhe). Kod pirjanja su gubici hranjivih sastojaka najmanji.
PEČENJE
Namirnica se omeksava na vrucoj masnoci. Na povrsini namirnice stvori se korica koja sprecava oticanje soka. Za vrijeme pecenja meso ne smijete probadati vilicom. Kad meso postane dobro opeceno, mozete mu doliti malo tekucine, pa ga onda pirjajte tako dugo dok ne postane sasvim mekano. Peku se takoder i kolaci odnosno tijesto, i to na suhoj vrucini pecnice (100 do 250° C). Pod utjecajem vrucega zraka na tijestu se po povrsini nacini kora, koja ce tijesto zastititi da se ne splasne, a kod daljnjeg pecenja ispeci ce se i sredina.
PRŽENJE
Przimo sitno narezane namirnice iii brasno na vrucoj masnoci. Kod toga treba stalno mijesati (brasno, jetra, luk). Namirnica dobiva lijepu boju. Neke namirnice niti poslije przenja nisu meke, zato im treba doliti malo tekucine, pa ih onda pirjati i prziti sve dok ne postanu sasvim meke. Kod przenja nastaje mnogo mirisnih tvari, koje jelu daju dobar okus.
POHANJE
Namirnice se kod pohanja peku u velikoj kolicini vruce masnoce (180—200° C).
Namirnica mora u masnoci plivati. Razlicite namirnice treba ispohati razlicito: od svijetlo zute do svijetlo smede boje, a najcesce na zlatnozutu boju. Pod utjecajem vrucine nacini se po namirnici kora, koja je zasticuje pred izlucivanjem soka, ali joj zadrzava miris. Za pravilno pohanje veoma je vazna prava temperatura masnoce. Ako je masnoca prevruca, namirnica ce brzo dobiti boju po vanjskoj strani, a ako je prehladna, onda ce se previse napojiti masnocom.
PEČENJE NA ŽARU
Namirnica se pece na jakoj temperaturi koja se izarava i krece se od 250 do 300° C. Takva temperatura obicno dolazi samo sa jedne strane. Na povrsini namirnice vrlo se brzo stvori kora, pa jelo u unutrasnjosti ostaje socno. Neki rostilji, koji su montirani u kuhinjama, imaju posebne otvore kroz koje odlazi jak miris namirnice iii masnoce. Na rostilju, koji se nalazi u pecnici stednjaka ili pak u posebnoj pecnici, treba za vrijeme pecenja vratasca ostaviti otvorena.
GRATINIRANJE
Gratiniranje iii okoravanje takoder spada u pecenje, ali sa torn razlikom da jelo ne treba sasvim ispeci, vec se stavlja u pecnicu sa jakom gornjom vrucinom toliko vremena dok se po vrhu ne stvori kora. Gratiniraju se obicno razlicite mjesavine, koje su sastavljene od vec kuhanih namirnica. Prije gratiniranja vrlo ih cesto treba obliti svijetlim umakom, tucenim jajima iii ih pak pokriti tvrdim snijegom iii posuti mrvicama (prezlama), obloziti komadicima maslaca iii posuti naribanim sirom.

Nađi recept

Recent Posts Widget