Uskrsne pogačice recept sa slikom

Uskrsne pogačice -PINCA


Sastojci:
  • 500 g glatkog brašna
  • 2 dl mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca
  • 170 g šećera
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 150 g maslaca
  • 1 žlicica soli
  • 1 jaje, 6 žumanjaka
  • ribana korica 1/2 limuna
  • ribana korica 1/2 narance
  • 1 žumanjak za mazanje
  • papir za pečenje
Priprema:
U polovici zamlaćenog mlijeka razmutite svježi kvasac. Brašno prosijte u prikladnu posudu. U sredini udubite jamicu pa u nju ulijte razmućeni kvasac. S malo okolnog brašna umijesite mekano tijesto. Pokrijte ga i ostavite na toplome da buja. U preostalom mlijeku rastopite šećer, vanilin šećer, sol i maslac. Kada se kvasac digne, primiješajte mliječnu mjesavinu te zajedno s ostalim sastojcima umijesite glatko tijesto.
Oblikujte ga u kuglu, pokrijte ubrusom i ostavite na toplome da buja.
Postupak:
Pećnicu ugrijte na 180 °C, a lim obložite papirom. Dignuto tijesto još jednom premijesite i ponovno ostavite da buja dok se na njemu ne pojave mjehuri. Nakon 20 minuta tijesto razdijelite na 3 jednaka dijela. Oblikujte ih u kugle i položite na lim. Tijesto ponovno pokrijte i ostavite da naraste, zatim pogače premažite umućenim žumanjkom i sačekajte da se premaz malo osuši. Neposredno pred pečenje, na površini svake kugle zarežite tri zareza da dobijete karakterističan uzorak. Pecite ih 50 do 60 minuta dok ne poprime lijepu boju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...